Ethereum Constantinople upgrade

Wordt januari de maand van ethereum of niet?

Volgens sommige marktvolgers is de koers van ethereum ondergewaardeerd en is deze rijp voor een stijging. 200 dollar is goed mogelijk, voorspelde Arthur Hayes, ceo van BitMEX onlangs. Gaat de derde munt van de Coinmarketcap de geplande netwerkupgrade ook verzilveren op de beurs?

Constantinople netwerkupgrade

Op woensdag 16 januari 2019 staat de ‘hard fork’ Constantinople op het programma. Wat houdt ook alweer in? Deze netwerkupgrade vindt plaats rond block 7080000, wat volgens de huidige netwerksnelheid rond 16 januari 2019 moet gaat gebeuren. De upgrade wordt gezien als het eerste opstapje naar Ethereum Serenity, ook wel Ethereum 2.0 genoemd. In het kort: met ‘Constantinople’ wordt de code van het netwerk geoptimaliseerd, waardoor transacties sneller en goedkoper worden, zo is de verwachting. Het is een vernieuwing waar velen al een tijd op wachten: ethereum staat bekend in de cryptomarkt om haar trage implementatievermogen.

Voor meer details lees dit artikel van redacteur Marloes van der Scheer: Ethereum Constantinople upgrade op 16 januari: Beter en minder inflatie

Blockchain 3.0

Met Constantinople en Serenity wil Ethereum haar achterstand op zogenaamde blockchain 3.0-platformen zoals Eos, Cardano en ook een Lisk gaan inhalen. In 2017 zijn er divers netwerken bijgekomen die sneller, schaalbaarder en daardoor goedkoper zijn. De adoptie van EOS ligt hoger met meer gebruikers en een hoger transactievolume: uit cijfers van Dapprader blijkt dat er dagelijks tienduizenden gebruikers van EOS dApps zijn. De meest gebruikte dApp van ethereum is de decentrale beurs Idex.

Het aantal ethereum adressen is weliswaar aan het groeien, het aantal transacties neemt af. Ondertussen bouwt bitcoin core gestaag door aan haar Lightning Network, wiens capaciteit in slechts zes weken tijd is verdriedubbeld. Ook een project als Rootstock (RSK), een smart contractprotocol op het bitcoinnetwerk, krijgt veel aandacht.

Tuur Demeester kraakt ethereum, Vitalik dient hem van repliek

Het zijn kritische noten op ethereum die ook Tuur Demeester, bitcoindenker en oprichter van investeringsmaatschappij Adamant Capital, dit weekend kraakt in een heuse tweetstorm.
De geboren Belg, woonachtig in Texas, doet uit de doeken waarom Ethereum in zijn ogen overgewaardeerd is op de cryptomarkt en zeer traag is met het invoeren van vernieuwingen.

In een uitgebreide Reddit-post dient Vitalik Buterin, mede-bedenker en voorman van Ethereum, Demeester punt voor punt van repliek. Vitalik concludeert:

 the progress that the Ethereum community has made in expanding and professionalizing even in the last year alone, (iv) just how far along PoS and sharding are, and (v) that many of the objections to PoS in principle [and probably sharding too] are cultural, not technical (“weak subjectivity is bad”) and it’s possible to deal with that by…. having a culture that’s fine with the tradeoffs.

Ethereum koers

Ondanks alle kritiek vinden diverse marktvolgers dat ethereum op de cryptomarkten ondergewaardeerd is.
Feit is dat de munt ethereum veel marktwaarde heeft verloren in 2018, ook omdat vele ICO-projecten hun opgehaalde tegoeden op de markt hebben gedumpt. Dat maakt ethereum kwestbaar: de koers is deels in handen van ICO-ondernemers waarvan een deel niet capabel is een normale onderneming te runnen of te laten groeien.
De beursdip in 2018 heeft direct een aantal negatieve effecten tot gevolg: zo moet de officieuze consultancytak van ethereum, ConsenSys, naar verluidt 50 procent van haar personeel ontslaan. Ook is een ontwikkelaarsteam van Ethereum Classic wegens gebrek aan financiering moeten stoppen met haar activiteiten.

Meer ether?

Lees meer bij Bitcoin Magazine NL over ethereum:

 

Mis niks meer!
Invalid email address