‘Kleine landen lopen voorop op het gebied van bitcoin en crypto regulatie’

De regeltjes vanuit overheden en andere instanties lopen op de meeste plekken behoorlijk achter op het gebied van bitcoin en andere cryptomunten. In veel landen laat de regelgeving nog veel te wensen over. Er zijn een boel landen op de wereld die de ontwikkelingen expres of per ongeluk tegenwerken.

Daarnaast zijn er ook natuurlijk ook landen die juist werk maken van goede en duidelijke wetten rondom bitcoin en blockchains. Deze maatregelen komen vooral uit kleinere landen. Zij zien hun kans schoon om in een veel belovende industrie een grote positie in te nemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We nemen een kijkje bij drie relatief kleine landen die hun regelgeving op het gebied van bitcoin anders invullen dan anderen.

Verschillen

In Nederland kun je als bedrijf in deze industrie niet gemakkelijk een bankrekening openen. Dat is een voorbeeld van een ‘kleinigheidje’ waardoor veel ondernemers ergens anders hun bedrijfje op gaan richten. Terwijl er in België een belasting van 33% geldt voor privébeleggers.

Het beleid in landen als Estland, Malta en Wit-Rusland is juist gericht op het faciliteren van verschillende aspecten van de crypto industrie. Er waren (en zijn) eigenlijk nog geen echte wereldwijde standaarden, dus deze landen kunnen naar harte lust hun eigen wetten introduceren en schrijven.

Vanuit deze positie kunnen relatief kleine landen een groot gedeelte van bepaalde takken van de cryptospace aantrekken.

Wit-Rusland

Wit-Rusland is geen land waar je op veel vlakken een voorbeeld aan wil nemen wanneer je in Nederland woont. Maar president Aleksandr Loekasjenko ziet wél veel potentie in het faciliteren van bitcoin mining bijvoorbeeld.

De leider van het land onthulde eerder al plannen voor een groot datacenter speciaal voor bitcoin mining. Een opmerkelijk detail: de energie voor deze onderneming moet komen van een kerncentrale. Dat zorgt voor een flinke winstmarge. Kernenergie is namelijk relatief goedkoop.

Loekasjenko wil voorop lopen op het gebied van IT en fintech. En daar hoort tegenwoordig een soepel beleid voor cryptovaluta bij. Daarnaast is het voor Wit-Rusland ook wel fijn om wat bitcoin achter de hand te hebben, het is namelijk een land die er internationaal niet lekker op staat.

Precies om diezelfde reden introduceerde Iran deze maand een eigen cryptomunt. Op deze manier willen zij sancties vanuit Amerika omzeilen.

Malta

Malta is een lekker warm eiland in de Middellandse Zee. Het land is uitermate geschikt voor een bepaald soort bedrijven in de cryptospace. Veel cryptobeurzen overwegen om naar het eiland te verhuizen en hun onderneming daar te laten registreren.

De bekendste naam is Binance. De grootste handelsplek voor altcoins handelt officieel vanuit hun entiteit op Malta. De vraag is wel: hoe lang blijft dit model interessant? Binance moet al steeds vaker een aparte divisie oprichten in landen waar zij willen opereren. Daarom is het ook een eigen specifieke Amerikaanse cryptobeurs gestart.

Ook worden op het eiland tegenwoordig huurcontracten verplicht opgeslagen met behulp van een blockchain.

Estland

Estland lijkt zich vooral in te zetten op bepaalde toepassingen van blockchains. Zo kun je daar op een beurs een getokeniseerd aandeel van Tesla of Netflix kopen. Alle aandelenhandel is natuurlijk gedigitaliseerd, maar door deze opzet is de markt 24/7 open. Dat is wat anders dan de huidige aandelenmarkten, daar heb je gewoon sluitingstijd.

Ook is er in Estland eerder dit jaar een obligatie-uitgifte gedaan van maar liefst $112 miljoen. Deze werden uitgegeven op de Ethereum blockchain.

Uitproberen

Dit is een kleine greep uit talloze landen die op hun eigen manier bezig zijn met cryptomunten. Het ene land is positiever dan de ander. Het feit is dat de regels voorlopig nog erg onduidelijk zijn.

Dat biedt kansen voor landen die het goed en duidelijk willen hebben. Het zorgt echter ook voor vuilkuilen voor landen die te streng of te snel willen handelen.

Gelukkig is bitcoin grenzeloos. Dus hoe de regels ook precies uit gaan vallen, bitcoin blijft draaien. Bevallen de regels in een land je niet? Dan is er misschien wel een andere plek op aarde die wel aan je wensen kan voldoen.

Bron: Bitcoinist

Lees meer over:
adoptieBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...