Bank of China maakt infographic over Bitcoin en geeft uitleg aan de burger

1217 totale weergaven
|

De Bank of China, één van de vier grootste Chinese staatsbanken, heeft op haar website een infographic over bitcoin gepubliceerd. Daarin beschrijft de Bank of China onder andere wat bitcoin is, hoe het werkt en waarom de prijs omhoog gaat.

Lees ook: CEO Huawei: “We moeten een eigen Chinese digitale wereldmunt à la Libra uitbrengen”

Infograpic over bitcoin

In de infographic wordt de geschiedenis van bitcoin uitgelegd, te beginnen met de publicatie van de whitepaper in 2008 en het eerste block dat in 2009 is gemined.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Andere mijlpalen en noemenswaardige gebeurtenissen komen ook aan bod, zoals de befaamde pizza die ooit voor 10.000 BTC is verkocht. Ook Facebook’s recent aangekondigde Libra cryptomunt krijgt een vermelding.

Bank of China maakt infographic over Bitcoin en geeft uitleg aan de burger
Een excerpt uit de infographic van de Bank of China

In een ander deel van de infographic van de Bank of China staat uitgelegd wat de eigenschappen van bitcoin zijn en waarom de waarde ervan stijgt.

Daarin wordt onder andere ingegaan op de schaarste, de toenemende moeilijkheidsgraad van het delven en het gebruik van bitcoin als ruilmiddel en om inflatie te vermijden.

Ook komen een aantal risico’s aan bod. Zo wijst de infographic op de bekende Mt.Gox hack waardoor veel mensen in 2014 bitcoins verloren. Daarnaast is er aandacht voor de risico’s van speculeren, en andere verhalen met betrekking tot verloren fondsen.

Volgens de infographic zijn internationale overboekingen het voornaamste doel van bitcoin, omdat de kosten bij bitcoin lager zijn dan traditionele financiële systemen.

China meestal geen fan van bitcoin

Het is opmerkelijk dat een Chinese staatsbank zich inzet om bitcoin toe te lichten. De infographic lijkt bovendien een verrassend evenwichtig beeld te geven. Dat lijkt een koerswending vergeleken met het verleden.

China behoorde lange tijd namelijk tot het ‘blockchain, not bitcoin’-kamp. De Chinese president Xi Jinping noemde blockchain ooit zelfs een economische doorbraak en onderdeel van de vierde industriële revolutie.

Het land zette dan ook groots in op blockchain gerelateerde projecten, en inmiddels zou China meer blockchain projecten tellen dan elk ander land. In reactie op de aankondiging van Facebook’s Libra is zelfs al gesproken over een Chinese ‘Libra’.

Van bitcoin is de Chinese overheid echter nooit een fan geweest. Het land heeft inmiddels zelfs een reputatie opgebouwd in het creëren van onzekerheid in de markt door om de zoveel tijd een nieuw verbod op bitcoin aan te kondigen.

Ondanks de inzet van de overheid is bitcoin onder de Chinezen nog altijd populair. Chinese kopers waren in het verleden zelfs één van de grootste drijvende factoren achter de prijs van bitcoin. Ook vandaag de dag gebeurt nog steeds zo’n 30% van de handel in bitcoin op een Chinese handelsbeurs.

China speelt ook een grote rol op het gebied van bitcoin mining. Het merendeel van de bitcoin miners bevindt zich op dit moment op Chinese bodem. Dat heeft onder andere te maken met een de lage tarieven voor stroom die in sommige delen van het land gelden. Ook zijn een aantal grote bitcoin miningpools in handen van Chinese beheerders.

Bron: Cointelegraph
Beeldmateriaal: Wikimedia