Is Bitcoin (BTC) door een overheid te reguleren?

Bitcoin is stiekem al meer dan tien jaar oud, maar de afgelopen vijf jaar is het bijzonder hard gegroeid in acceptatie en populariteit.

De laatste twee jaar is Bitcoin ook een veel voorkomend onderwerp van gesprek geworden bij de verschillende overheden. En dan voornamelijk over de manier hoe ze controle over het gebruik van Bitcoin en andere cryptovaluta kunnen uitoefenen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin regelgeving debat

Bitcoin en andere cryptovaluta kunnen als varianten voor een internationale valuta fungeren. Landen zoals Rusland, China, Venezuela en Iran hebben bijvoorbeeld onderzocht hoe ze met behulp van digitale valuta de Amerikaanse sancties kunnen omzeilen. Zo loopt de Amerikaanse overheid het risico om haar wereldwijde autoriteit te verliezen.

De internationale politiek en economie zijn twee hele complexe kwesties. Steeds vaker maken naties gebruik van sancties in plaats dat ze militaire inzet gebruiken om de wereld “veiliger” te maken. Of beter gezegd: om de wereld onder controle te houden.

Een van de meest aantrekkelijke functies van Bitcoin (BTC) en andere digitale activa, is dat men overal ter wereld op elk gewenst moment een transactie kan maken. Het versturen van een paar cent tot miljarden dollars is met een paar klikken gedaan. De transactiekosten hiervoor zijn verwaarloosbaar.

Het maakt niet uit waar je woont, hoe oud je bent, hoeveel vermogen je hebt, welke taal je spreekt: iedereen kan gebruik maken van Bitcoin.

Maar wat een voordeel is kan ook een nadeel zijn. Iedereen kan namelijk gebruik maken van Bitcoin, en dus ook kwaadwillende partijen.

We zien regelmatig illegale activiteiten voorbijkomen waarin Bitcoin en andere cryptovaluta worden gebruikt. Denk aan de financiering van terroristen, de verkoop en aankoop van illegale drugs, het ‘bestellen’ van moorden, het ontwijken van belastingen en het witwassen van geld.

Kan Bitcoin worden gereguleerd?

De vraag is of overheden deze praktijken met bitcoin kunnen stoppen. Want: valt het te reguleren?

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=” “]Reguleren: overgankelijk aan oplegging van regels of besturing onderwerpen en het uitoefenen van toezicht op het uitvoeren hiervan.[/penci_blockquote]

Voordat we hier dieper in duiken, is het de moeite waard om te vragen of Bitcoin überhaupt te reguleren is. De cryptomunt is gebouwd met het primaire doel om gedecentraliseerd en gedistribueerd te zijn. Dit zijn twee zeer belangrijke kwaliteiten van Bitcoin. Dit zijn ook twee aspecten die die de regulering van Bitcoin in de weg kunnen staan.

Doordat het gedecentraliseerd is, heeft Bitcoin geen enkele controlerende entiteit. De controle over Bitcoin wordt gedeeld door verschillende onafhankelijke entiteiten vanuit de hele wereld. Hierdoor het voor een enkele instantie bijna onmogelijk is om volledige controle over het netwerk te krijgen. Het valt niet naar eigen hand te zetten en het is niet te manipuleren zoals zij dat zouden willen.

Door de distributie, bestaat Bitcoin tegelijkertijd op meerdere locaties. Het grootboek met transacties is over de hele wereld terug te vinden.

Dit maakt het zeer moeilijk voor de regelgevende machten om grensoverschrijdende maatregelen af te dwingen. Het komt er op neer dat een een overheid of andere derde partij technisch gezien geen kantoor kan binnenvallen om alles kan sluiten.

De overheid kan geen CEO of directeur oppakken om de stekker uit het project te trekken. Bitcoin is daarin (nagenoeg) uniek. Alle projecten die een ICO hebben gedaan en die een oprichter hebben, lopen wat dat betreft achter de feiten aan. Is bitcoin te reguleren? Nauwelijks. Kan er macht op andere cryptovaluta worden uitgeoefend? Wel makkelijker.

Dat gezegd hebbende, zijn er toch wel een aantal punten die de acceptatie en het gebruik van Bitcoin ernstig kunnen belemmeren.

1. Gericht op gecentraliseerde entiteiten: beurzen en portefeuilles

Een logische eerste stap is het reguleren van de fiat onramps (beursen/brokers). In de jonge jaren van bitcoin hadden cryptobrokers en -beursen niet veel input of goedkeuring van regelgevende instanties nodig. Nu de cryptocurrencies voor de burger binnen handbereik zijn, begint de overheid in te grijpen.

Dit zagen we vandaag al in het nieuws uit China. De centrale bank van Sjanghai heeft aangegeven cryptobeurzen aan te gaan pakken.

In Amerika hebben de SEC, de FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) en de CFTC allemaal een grote rol gespeeld bij het doorvoeren van know-your-customer (KYC)-procedures en het anti-witwasbeleid (AML) voor alle beursen die binnen de Amerikaanse grenzen actief zijn.

Aan cryptobedrijven in de Europese Economische Zone zijn voor 2020 aanvullende eisen gesteld door de Nederlandse overheid. Bedrijven zijn verplicht zich te vestigen in een EU-land om zich in Nederland als aanbieder te kunnen registreren.

Per 10 januari 2020 vallen aanbieders van cryptovaluta in Nederland onder toezicht van DNB. De overheid is verplicht om de Europese anti-witwasrichtlijn AMLD5 te implementeren vóór 10 januari 2020. Momenteel ligt er bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor om deze Europese richtlijn in een (herziene) Nederlandse wet te verankeren.

In de nieuwe column van Clint Cabell kun je meer lezen over deze nieuwe regelgeving voor Nederlandse cryptobedrijven.

Beursen hebben geen andere opties dan zich te houden aan wat de overheid wil. De overgrote meerderheid van gebruikers vertrouwen de beurs en zullen automatisch buigen voor opgelegde regelgeving.

Beleidsmakers kunnen de onderliggende technologie van Bitcoin dan misschien niet zomaar even afsluiten, maar ze kunnen de gebruikerservaring voor de grote massa wel een stuk moeilijker maken. Deze belemmering kan er voor zorgen dat het gebruik van Bitcoin drastisch vermindert.

2. Gebruikers targeten

De overheid kan zich ook richten op individuele gebruikers. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn Bitcoin (en zelfs ook sommige privacymunten) niet anoniem. Een veel gebruikt argument is zelfs dat Bitcoin, vanwege het openbare en transparante grootboek, gemakkelijker te treacken is dan fiat geld.

Combineer dit met de bereidheid van een cryptobeurs om met de (Amerikaanse) autoriteiten samen te werken, en je bent klaar. Een ‘federale task force’ zou het de weg van het geld gemakkelijk kunnen volgen. Het is te achterhalen welk geld van bepaalde adressen is verzonden en ontvangen. Hiermee zouden ze bepaalde persoon kunnen identificeren.

Bedrijven zoals Elliptic en Chainalysis hebben al in veel landen samenwerkingen opgezet met wetshandhavers om illegaal gebruik van cryptocurrencies op te sporen.

Hoewel het lastiger is, heeft de overheid waarschijnlijk voldoende kennis in huis om het merendeel van de aan cryptocurrency-gerelateerde cybercriminaliteit te doen stoppen.

Zo zagen we eerder dit jaar dat de FIOD en Europol samen Bestmixer.io offline hebben gehaald. Volgens de autoriteiten zou Bestmixer.io ingezet zijn bij het witwassen van geld. Met behulp van cryptovaluta zoals bitcoin zouden de criminelen de herkomst van hun geld willen verdoezelen.

Omdat transacties in de blockchain geregistreerd staan, kunnen toekomstige wetshanders terugkijken in de tijd. Ze kunnen alle details van verkopers en ontvangers bekijken, zelfs als ze vandaag de dag (nog) niet over de tools beschikken om dit te kunnen doen.

Er zijn wel verschillende trucjes om je cryptomunten te mixen. Wasabi en Samourai gebruiken in hun wallet enkele features en sinds kort hebben we ook kennis gemaakt met de SNICKER-methode.

Conclusie over regulatie

Is Bitcoin te reguleren? Kort gezegd: nee! Het bitcoin netwerk zelf is niet zomaar te reguleren. Maar het is wel mogelijk om het gebruik van het netwerk moeilijker te maken.

In feite is deze regelgeving al begonnen met de fiat-onramps en de naleving van strikte KYC- en AML-wetten. Er zijn echter nog steeds manieren genoeg om Bitcoin peer-2-peer te kopen, verkopen en verhandelen zonder tussenkomst van een gecentraliseerde beurs of partij.

Het zal een enorme inspanning van iedere regering zijn om een decentraal netwerk zoals Bitcoin volledig te kunnen ontwortelen.

Kom gezellig langs in onze Telegram chat en praat mee over dit onderwerp.

Bron: Dailyhodl