Bitcoin in maart: BTC crasht ruim 50% en Printer go brrr

De maand maart ligt achter ons, tijd voor april! Maar niet voordat we terugblikken op de maand maart. Want er gebeurde nogal wat in de wereld van bitcoin (BTC).

De afgelopen maand zijn we op Telegram zowel door de grens van 2.000 en 2.500 Bitcoiners gestegen! Kom ook eens gezellig langs in onze discussiechat. Op naar de 3.000!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijs

We mogen wel stellen dat maart een bijzondere maand was. Mede door het coronavirus is ook de bitcoin markt door elkaar geschud.

Eén BTC kostte begin maart nog ~$8.675. We begonnen de maand met een lichte groei tot de $9.100, maar al gauw werd de downtrend ingezet, met als dieptepunt de enorme crash van Bitcoin op 12 maart.

Op het dieptepunt stond Bitcoin om en nabij de $3.700. Inmiddels is de koers gecorrigeerd tot een niveau van ~$6.300.

1 maart: Bitcoin privacy

We begonnen de maand met een mooi nieuwtje uit de hoek van Samourai. De wallet van Samourai ondersteunt sinds maart mixing services met hun mobiele wallet. De ontwikkelaars richten zich met name op het privacy aspect bij het gebruik van bitcoin.

Samourai maakt gebruik van een aantal tools (samengevat als ‘whirlpool’ ofwel draaikolk) om de privacy van je transacties te verhogen. Je stort je bitcoin, die mogelijk gekoppeld kunnen worden aan je identiteit als je ze bijvoorbeeld bij een beurs hebt gekocht. Met Samourai is het mogelijk om deze te anonimiseren.

Deze maand publiceerden we ook een diepere duik in deze anonieme Bitcoin transacties: hoe werkt een CoinJoin? Lees het in onze nieuwe Bitcoin 101 pagina.

3 maart: BTC in Duitsland

De financieel toezichthouder van Duitsland heeft begin maart richtlijnen gepubliceerd die cryptomunten zoals Bitcoin classificeren als ‘financieel instrument’. Door deze stap breidt het de definitie uit tot alle soorten digitale activa. Eerder met het alleen nog de security tokens, de zogenoemde getokenizeerde aandelen.

In een persbericht beschreef de German Federal Financial Supervisory Authority (BaFin) het als volgt:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]Een digitale weergave van een waarde die niet is uitgegeven door een centrale bank of overheidsinstantie en die niet per se is gekoppeld aan een door de wet gespecificeerde valuta. Het is een niet juridische status van een valuta of geld, maar wordt geaccepteerd als een ‘medium of exchange’ en kan elektronisch worden verzonden, opgeslagen en verhandeld.[/penci_blockquote]

6 maart: Ook Frankrijk moet eraan geloven

Sinds deze maand heeft Bitcoin in Frankrijk een officiële status van geld gekregen. Dit op basis van een recente uitspraak van een rechter in het land.

https://bitcoinmagazine.nl/2020/03/frankrijk-legaliseert-bitcoin-btc/

De uitspraak vond al eind februari al plaats, maar kwam op 6 maart naar buiten. Volgens het dagblad Les Echos is het goed nieuws voor bitcoin: transacties met de cryptomunt zijn nu (meer) geaccepteerd.

Naast Duitsland en Frankrijk kwam er ook goed nieuws uit Zuid-Korea. Het Aziatische land legaliseerde deze maand namelijk ook Bitcoin betalen.

Aan de andere kant kwam er uit de hoek van India gedoe. Begin maart besloot het Hof dat een circulaire van de centrale bank, waarin het banken dringend adviseert om géén transacties met bitcoin toe te staan, onwettig is. Diverse cryptobeurzen vochten met succes dit “papieren verbod” aan. De Centrale Bank is echter in verweer gegaan tegen deze uitspraak.

8 maart: PlusToken scammers

Het is een riedeltje dat eigenlijk iedere maand terugkomt: de scammers van Plus Token verplaatsen en verkopen hun BTC. En daarmee zorgen ze naar verluidt ook voor een dump van de prijs van Bitcoin. Op 8 maart verplaatsten ze weer eens 13.000 BTC. En ja; hierop volgde een prijsdaling.

Op 12 maart publiceerden we hierover een compilatie van meerdere onderzoeken om het totaalplaatje in beeld te brengen. Lees hier meer over de onderzoeken van onder andere Ergo, Chainalysis en TokenAnalist.

13 maart: Enorme crash Bitcoin

Het grootste nieuws van de maand gebeurde in nacht van 13 maart. De koers daalde in mum van tijd naar de $3.850. De paniek was er echter niet alleen in de cryptomarkt.

Het coronavirus zorgde ook in de aandelenmarkt voor een zoektocht naar liquiditeit en vluchten in cash. De AEX sloot die week af met de grootste daling sinds 1987, een daling van meer dan 10%.

De crash past overigens in het lijstje van 6 grootste dalingen óóit. Bij drie andere dalingen was voormalig exchange Mt. Gox (indirect) betrokken.

14 maart: BitMEX in de problemen

Vlak na deze crash gingen er direct geruchten rond. BitMEX was ten tijde van de daling namelijk tijdelijk offline. Had dit te maken met een falende liquidation engine en was dit de enige manier om de prijs niet naar $0 te laten gaan? Het was onder andere Sam Bankman-Fried die deze theorie aan het licht bracht.

Een aantal dagen later probeerde de derivatenbeurs de lucht te klaren door bekend te maken dat het zou zijn gegaan om twee DDoS aanvallen.

In de loop van de maand werd duidelijk dat beleggers BitMEX gingen ontwijken. In de tweede helft van maart werd er zo’n 67.000 BTC bij het platform weggehaald. De beurs viel ook terug van de koppositie naar de vierde plek qua handelsvolume. Het met nu Binance, OKEx en Huobi Global voor zich dulden.

23 maart: Printer go brrrr

Waar het coronavirus de economie verder in een crisis duwde, werd er in de politieke kamers hard nagedacht over maatregelen om de economie te blijven boosten. Zo besloot de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), de centrale bank van het land, dat het voorlopig ongelimiteerd geld in de economie kan pompen.

Later volgde er nog een noodpakket van $6 biljoen. Oftewel: $6000 miljard. Stel je voor dat je iedere seconde $1 krijgt. Dan zou je over 32 jaar miljardair zijn. En in zo’n geval zou je 32.000 jaar moeten wachten voordat je miljardair bent.

Als reactie hierop waren we getuige van een nieuwe meme: printer go brrr.

Lees in het nieuwsbericht meer over het maatregelenpakket van de verschillende centrale banken.

Tot slot: Lightning Network

Tot slot hebben we deze maand ook een zeer uitbegreid artikel gepubliceerd over het Lightning Network. Hierin is alles te lezen over razensnelle en supergoedkope Bitcoin betalingen. Maar het gaat verder: ook gaming, moneystreaming, p2p chatten en een lightning webshop komen aan bod.

Wat is het Bitcoin Lightning Network?

Tot zo ver de maand maart. Op naar een bitcoinlente in april. Kom vooral langs in onze Telegram chat en praat mee over alle ontwikkelingen.