bitcoin misdaad fraude hack ransomware

Deze ingenieuze Bitcoin (BTC) oplichtingstruc maakte 250.000 slachtoffers

Door een ingenieuze Bitcoin (BTC) oplichtingstruc hebben wereldwijd 250.000 geld verloren. Dat meldt cybersecurity firma Group-IB uit Singapore op basis van eigen onderzoek waarover Decrypt bericht. De geschatte schade is 68 miljoen dollar.

De oplichters combineren een mix van methoden: gestolen persoonsgegevens, nep smsjes en –  advertenties. Bedoeld om mensen 0.03 BTC af te troggelen via een nep website.

Vooropgesteld: deze vorm van oplichting staat los van Bitcoin technologie. Als analogie: een bankovervaller gebruikt ook een auto om te vluchten. Dat is de autofabrikant of andere gebruikers van die auto niet te verwijten.

Bitcoin (BTC) oplichtingstruc

Uit het onderzoek van Group-IB blijkt dat het merendeel van de slachtoffers in het Verenigd Koninkrijk woont. Persoonsgegevens van maar liefst 147.000 Britten hadden deze cybercriminelen in handen.

Daarnaast komt een substantieel deel uit Australië met ruim 82.000 personen, wiens data is gebruikt.

Hoe werkt deze Bitcoin scam?

Maar hoe werkt deze scam dan? Het slachtoffer ontvangt een sms-je (zie onderstaand voorbeeld), met de belofte om snel rijk te worden.

In de sms staat een verklaring van een bekend persoon die een bepaalde investering in Bitcoin aanprijst. Het internetadres in de sms vermeldt ook iemand naam en/of telefoonnummer.

Vervolgens komt degene op een website met daarop nep artikelen van beroemdheden. De website is aangepast op de locatie. Dus een Nederlander die klikt, krijgt ook een Nederlandstalige website te zien. 29 Nederlanders zijn ook in de truc getuind.

Voorbeeld smsje

Nep websites

Achter deze nep artikelen schuilen weer nep websites waar men iemands Bitcoin wilt aftroggelen. Want zodra men klikt op één van de artikelen, komt degene op een website met ronkende namen zoals “Crypto Cash,” “Bitcoin Rejoin,” “Bitcoin Supreme,” en “Banking on Blockchain.”

De volgende stap is dat men een inschrijfformulier krijgt voorgeschoteld, die al gedeeltelijk is ingevuld met iemands naam en andere details.

Aan het einde van deze ‘scam funnel’ volgt de laatste stap: het overmaken van het geld. In dit geval ging het om 0.03 Bitcoin (circa 272 dollar momenteel) die naar een bepaald adres verstuurd moest worden.

De schaal waarop deze oplichting heeft geopereerd, is opvallend. Hoe hebben de oplichters zo’n grote hoeveelheid adressen in bezit gekregen?

Volgens Group-IB zijn deze verkregen of gekocht uit andere internetoplichtingszaken. De firma heeft de (opsporings) autoriteiten in de betreffende landen over de onderzoeksresultaten geïnformeerd.

Bitcoin

Cybercriminelen maken ook gebruik van Bitcoin om hun buit te innen. De get-quick-rich-scheme uit de cash wereld wordt ook steeds meer ingeruild voor de online wereld.

Helaas trappen nog steeds mensen in deze vorm van oplichting. Mensen die ongekende winsten beloven, zijn pure oplichters.

Recentelijk is ook een Nederlandse 34.000 euro aan Bitcoin verloren na het installeren van malware.

Een bitcoin transactie is onomkeerbaar. Dus als je geld eenmaal verstuurd is dan ben je het kwijt. Bitcoin adressen zijn door betrokken partijen als de politie of beurzen wel te brandmerken, maar dat is in de praktijk een duur en traag proces.

Wel is er een tendens dat criminelen ook andere cryptovaluta gebruiken zoals privacycoins gebruiken om criminele gelden op te ontvangen. Ook omdat opsporingsinstanties hun pijlen primair richten op de Bitcoin blockchain.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!