Mediabedrijf krijgt stempel ‘vijand van de staat’ in Rusland en vraagt om Bitcoin donaties
Meduza vraagt om donaties in bitcoin (BTC), roebels, dollars en andere cryptocurrency’s nadat het nieuwsbedrijf op een zwarte lijst is geplaatst. Meduza heeft nu het label van ‘buitenlandse entiteit’. En dat heeft gevolgen, de stempel maakt van de journalisten een soort staatsvijanden.
Veel van de adverteerders van het bedrijf zijn inmiddels afgehaakt. Je kunt in de problemen komen als je via je eigen bankrekening direct geld overmaakt naar organisaties met deze stempel. Mede daarom roepen de journalisten op om met bitcoin te doneren. Dat meldt Meduza in een statement.
Staatsvijand
”Ze proberen Meduza te vermoorden, valt in het statement van het platform te lezen. Door de uitspraak van het ministerie van Justitie drogen de reserves snel op.
Als gevolg van deze stappen tegen journalisten moeten zij extra informatie vermelden bij elk artikel. In elk artikel moet onder andere staan dat het gepubliceerd is door een buitenlandse entiteit (ofwel vijand van de staat). Ook moet het bedrijf uitgebreide financiële rapporten overleggen.
Kortom: de schijnwerpers zijn op hen gericht en de lokale autoriteiten houden Meduza goed in de gaten.
Donaties
Bitcoin is een manier om grenzeloos waarde te versturen zonder dat het netwerk je censureert. Naast BTC vraagt Meduza ook om bankoverschrijvingen, donaties via PayPal, ether of binance coin.
”Als mensen bang zijn om geld te sturen via hun bankrekening, wat logisch is, dan kunnen ze crypto versturen”, zegt hoofdredacteur Ivan Kolpakov. Kolpakov: ”De schaal waarop politieke onderdrukking plaatsvindt in Rusland is zo groot dat mensen zich allicht zorgen maken over hun persoonlijke data.”
De journalist wijst als voorbeeld naar demonstranten die middels gezichtsherkenning werden opgezocht door de politie.
Een bitcoin transactie is overigens niet volledig anoniem, zeker niet als je goed oplet. De boekhouding is open en door iedereen te controleren. Opsporingsdiensten wereldwijd maken gebruik van analyse software en andere datasets om transacties te koppelen aan personen.
Kolpakov: ”Als het aan mij lag accepteerde we alle donaties in cryptocurrency’s.” Tot nu toe is er zo’n $24.000 gedoneerd.
Bitcoin als tool
Bitcoin speelt in dit verhaal (nog) geen grote rol. Maar het kan organisaties als Meduza wel helpen te blijven bestaan. Het is (gelukkig) nog niet zo ver, maar bankrekeningen en andere toegangswegen naar het financiële systeem kunnen worden gesloten. Dat kan in elk land gebeuren, zeker als er een excuus is.
In dit geval is het label ‘vijand van de staat’ een goed excuus om zoiets te doen. Met bitcoin houd je altijd de mogelijkheid om donaties te ontvangen. Hoe en waar je dat geld dan vervolgens uit gaat geven is een ander verhaal. Zodra je in contact komt met ‘de echte wereld’ heb je te maken met andere factoren.