
Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?
De prijs is stevig door de $35.000 en de koers laat weer wat bullish signalen zien, zo merkt technisch analist Martijn deze ochtend op.
Er zit echter nog steeds veel angst in de markt, getuige een magere score van '27' van de Fear & Greed Index. Wel zijn whales stevig aan het accumuleren. Tot die tijd is $37.000 het te slopen level voor het digitale goud.
1. Rick Astley’s snoepen die munten
Zoals in de vorige on-chain update naar voren kwam, zijn het de grote jongens die in actie zijn gekomen. Ook is er veel bitcoin bij centrale spotbeurzen weggehaald: ca. 25.000 BTC is opgenomen. Dat blijkt uit deze tweets die William Clemente III met zijn achterban deelt.
We delen ze opnieuw, want ze zijn nog steeds relevant voor de markt. De prijs daalde, maar het was voor bepaalde groepen (lange termijn investeerders) accumuleren geblazen.
Glassnode definieert een entiteit als een cluster van bitcoin adressen die onder controle staan van dezelfde netwerkactor. Het is een schatting op basis van een aantal systematische, methodologische technieken en algoritmen. Entiteiten zijn vervolgens in te delen naar de hoeveelheid BTC/satoshi's die ze bezitten.
Clemente III ziet dat entiteiten met 1.000 BTC of meer ('whales') afgelopen 2 juli 64.137 BTC hebben ingeslagen. Dat soort acties zorgt voor een 'supply shock'. Er wordt in korte tijd een hap genomen uit de bitcoin in circulatie.
Als dan de vraag (van andere marktactoren) toeneemt, stijgt de prijs. Dat is zondagochtend ook gebeurd door $35.000 weer te breken.
Willy Woo pakt ook weer zijn stokpaard uit de kast: Rick Astley. In een eerdere on-chain update zagen we dat lange termijn investeerders (LTH) de munten van de verkopers opsnoepen. Een van de subgroepen binnen de LTH-cohort zijn de zogenaamde Rick Astley's.
Dat zijn investeerders die voor de lange termijn in bitcoin zitten en voorlopig niet verkopen. Vernoemd naar de Britse zanger Rick Astley die wereldfaam vergaarde met zijn hit 'Never Gonna Give You Up'.
Liquid Supply Ratio is een indicator ontworpen door de bovengenoemde Clemente: het aantal BTC in handen van de Rick Astley's gedeeld door de korte termijn speculanten (short term holders bij Glassnode).
Je ziet in de onderste lijn (in de onderstaande grafiek in de tweet) een knikje naar boven, een signaal dat de Rick Astley's weer munten aan het snoepen zijn. De laatste keer dat er sprake was van deze verhouding van deze LSR indicator, lag de prijs tussen de $50.000 en $55.000.
Een bullish statement, waarvan de komende weken duidelijk moet worden of het bewaarheid wordt. Er is namelijk nog steeds veel onzekerheid en angst in de markt. En Woo is helder: de koers nu shorten is een risicovolle aangelegenheid.
Over het gebruik van 'entiteiten' als maat, is ook wel eens kritiek, maar dat is volgens Woo niet terecht.
2. Difficulty rate 27,6% omlaag, miners maakten 263% sinds mei 2020
Zaterdag is de moeilijkheidsgraad van het bitcoin protocol negatief aangepast met -27,9%. Dat betekent dat het voor actieve miners ruim een kwart gemakkelijker is om een block te vinden in vergelijking met twee weken geleden (de vorige epoch).
De Nederlandse Dilution-proof komt met een interessant feitje: tijdens de halving van de block subsidy in mei 2020 was de moeilijkheidsgraad vergelijkbaar met het huidige niveau. Maar de spotprijs ligt ruim 2,6 keer hoger in vergelijking met mei 2020.
Met andere woorden: het minen van bitcoin is de afgelopen 12 maanden zeer winstgevend geweest. Als ze een block vinden, dan ontvangen ze 6,25 bitcoin exclusief transactie fees.
Dat is een bruto opbrengst van ~$220.000 per block. Terwijl de kostprijs per block tussen de $30.000 en $50.000 per block ligt, afhankelijk van het stroomtarief, onderhoudskosten, lokale belastingen etc.
3. Vraag naar Canadese ETF’s neemt nog toe
In Canada is er een leuke business ontstaan rondom het aanbieden van een bitcoin exchange traded fund (ETF). Een ETF is een indexfonds dat de prijs van de onderliggende asset bitcoin volgt. Als belegger koop je dus geen bitcoin, maar een aandeel in het fonds.
Stijgt de prijs van de onderliggende asset bitcoin, dan neemt ook je aandeel in het fonds in waarde toe. Daalt de spotprijs, dan daalt ook je aandeelprijs. In Amerika bestaan er nog géén ETF's, maar in buurland Canada wel.
Purpose was de eerste partij die in het land een ETF mocht aanbieden en ze zijn nog steeds marktleider in Canada. Analist Lex Moskovski ziet dat de vraag toe blijft nemen ondanks de kabbelende markt van de afgelopen weken in de range tussen $30.000 en $40.000.
Het beleggingsproduct ETF heeft dus toekomst, in ieder geval in een kleine markt zoals de Canadese. De Amerikaanse ETF-markt (aandelen, goud, olie, real estate etc.) is momenteel een factor 9 groter dan die va
Concluderend: na de dreun van medio mei likt bitcoin nog steeds zijn wonden. Dat de koers de $30.000 support stevig verdedigt, is hoopvol voor de komende maanden.
Also read
Goedemorgen Bitcoin: minen is ruim 27% makkelijker
Bitcoin Update: koers stijgt naar $35.400, zet de prijs verder door?
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!