China vraagt om de mening van inwoners rondom aanpak bitcoin
Een Chinese overheidscommissie vraagt de mening van Chinezen rondom de aanpak van bitcoin (BTC) in het land. De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming is opzoek naar input over de manier waarop bitcoin momenteel wordt aangepakt in China. Dat blijkt uit een persbericht.
China was lang een grootmacht in de wereld van bitcoin mining, maar door ingrijpen van de overheid is daar nog weinig van over. De commissie bestempelde bitcoin mining op 24 september als ‘uitgefaseerd’.
Nu wordt er om de mening gevraagd van specifieke personen, maar ook ‘mensen uit alle lagen van de bevolking’ krijgen de kans om suggesties en inzichten te delen. Wat er uiteindelijk gedaan wordt met de antwoorden is niet bekend. Er is een grote kans dat er niets veranderd.
Na het nieuws uit China volgde een flinke daling van de bitcoin koers. Inmiddels is de koers weer naar nieuwe hoogtes gestegen, maar dat heeft maanden geduurd.
Also read
Bitcoin koers reageert heftig op nieuws uit China: wat zit er achter?
China legt bitcoin handel aan banden
Alibaba stopt verkoop bitcoin miners na verbod China
Bitcoin in China
China heeft al jaren een bijzondere relatie met bitcoin. Verschillende provincies in het land waren jaar in jaar uit dé plek voor bitcoin miners om hun hardware te laten draaien. Inmiddels is dat niet meer het geval.
Door hard ingrijpen vanuit het regime in China moesten bedrijven noodgedwongen het land verlaten. Dat geldt niet alleen voor miners, maar ook cryptobeurzen en andere diensten zijn voorlopig niet welkom in het land.
De handel in BTC werd al meerdere malen nadrukkelijk verboden. Maar sinds dit jaar lijkt er een duidelijke drang om ook daadwerkelijk te handhaven.
Als de maatregelen voor bitcoin ooit worden teruggedraaid in het land is het nog maar de vraag wie zich daar weer gaat vestigen.
China met 1,4 miljard inwoners is het een gigantische afzetmarkt, maar je neemt als ondernemer wel een groot risico. Het ligt in de lijn der verwachting dat áls er weer een grootschalig bitcoin-ecosysteem ontstaat in China dat deze dan vanuit de Communistische Partij van China wordt gecontroleerd.
Voorlopig is het resultaat van het harde ingrijpen in China als volgt: dienstverleners sluiten hun deuren en landen als Amerika profiteren van de mining exodus.