Amerika heeft meeste hashrate van bitcoin in handen

Amerika heeft met 35% de bitcoin rekenkracht in handen en neemt zo het stokje van China over, zo blijkt uit de data van Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF).

Dat is een onderzoeksinstituut van de Britse universiteit die miningdata wereldwijd in kaart brengt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin rekenkracht

De hashrate is een metric om de rekenkracht van het bitcoin netwerk te meten. De snelheid van de miners wordt aangeduid in hash/seconde.

Het zijn echter schattingen en je kunt moeilijk één getal geven, omdat het iedere seconde verschilt.

Uit de CCAF-data blijkt dat de VS goed is voor 35,4 procent van alle rekenkracht.

Ter relativering: de analyse is beperkt tot 44% van de rekenkracht want is gebaseerd op de data van de mining pools BTC.com, Poolin, ViaBTC en Foundry USA.

Bovendien zijn rekenkrachtdata ook nog schattingen.

Amerika heeft meeste hashrate van bitcoin in handen

Amerika is goed voor 42,7 exahashes per seconde (EH/s) en Kazachstan, Rusland en Canada volgen daarna.

Winstgevende business

Het is een gevolg van investeringen in de mining infrastructuur in deze landen in combinatie met het mining verbod van marktleider China.

Het is gunstig voor alleen al zeven beursgenoteerde, Amerikaanse bedrijven die tussen juli en september 2021 in totaal 6.463 bitcoin gedolven. Dat is omgerekend 7,5% van alle blocksubsidies van het afgelopen kwartaal.

Maar ook andere landen zoals Kazachstan en Rusland profiteren van de afwezigheid van China op het wereldwijde mining toneel.

Analist Dylan LeClair laat zien dat door de stijgende bitcoin prijs mining bedrijven ook veel meer inkomsten hebben. Bijna vijf keer zoveel in vergelijking met 12 maanden geleden.

China

China is dus het overwicht in de wereld van bitcoin mining kwijt, op het gebied van hashrate tenminste. Veel hardware komt nog altijd wel (deels) uit China of een regio in de buurt van het land. Welk effect de harde hand van China heeft op de productie van de benodigde microchips valt nog te bezien.

Tot eerder dit jaar was China dé hotspot voor bitcoin miners. Een aantal provincies van het land hebben veel goedkope energiebronnen. Met name waterenergie dat wordt opgewerkt door grote stuwdammen waren populair. Maar ook kolencentrales en andere bronnen werden gebruikt om datacentra van energie te voorzien.

Miners gingen simpelweg in China zitten omdat daar het meeste winst kon worden gemaakt. Door de harde aanpak van de bitcoin-industrie krijgen andere landen nu de kans om ondernemers naar hun land te trekken. In de praktijk zien we dat met name de Verenigde Staten hiervan profiteert.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...