29 bitcoin adressen op zwarte lijst in Canada

Canada zet 29 bitcoin adressen op een zwarte lijst. De adressen zouden geld hebben gestuurd naar demonstranten.

De Canadese politie heeft een bevel uitgevaardigd dat alle gereguleerde cryptobedrijven in het land 34 cryptoadressen op de zwarte lijst moeten zetten. Ze mogen geen transacties faciliteren van en naar deze wallets.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De reden? Betrokkenheid bij donaties aan de demonstranten in Ottawa. Wekenlang zijn er protesten aan de gang, onder andere tegen de corona maatregelen. Er is inmiddels zelfs een noodwet van kracht die het mogelijk maakt om de geldstromen van en naar betrokken personen af te sluiten.

Blokkeren van Bitcoin stortingen

Het bevel is uitgeschreven door de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) en bedoeld aan bedrijven die onder de FINTRAC vallen. Dit staat voor Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada.

Er zijn 34 adressen van cryptovaluta op een lijst gezet. Ze hebben naar verluidt te maken met de Canadese vrachtwagenchauffeurs die al weken protesteren tegen COVID-19-beperkingen. Er is ook bitcoin ingezameld om de Freedom Convoy 2022 te steunen.

Daar is de overheid niet van gediend, en dus is ook de jacht op enkele bitcoiners geopend. Gisteren heeft premier Justin Trudeau ook al een noodwet in het leven geroepen. Deze Emergency Act uit 1988 maakt het mogelijk om bankrekeningen te bevriezen.

Regels voor beurzen

Bitcoin is niet te confisqueren of te bevriezen op het netwerk zelf. Daarom heeft men een andere 'oplossing' bedacht:

"De provinciale politie van Ontario en de Royal Canadian Mounted Police onderzoeken momenteel cryptodonaties die worden opgehaald in verband met illegale handelingen die onder het toepassingsgebied van de Emergency Measures Act vallen."

"Op grond van de Emergency Economic Measures Order lid 19(1) van de Emergencies Act, is het een plicht om alle transacties met betrekking tot het volgende cryptocurrency-adres(sen) niet langer te faciliteren."

Het zou dus zomaar kunnen dat enkele Bitcoiners geen stortingen meer kunnen doen naar een aantal platformen. Binance valt bijvoorbeeld sinds december vorig jaar onder de FINTRAC-regels.

Slachtoffers

Er is één wallet met meer dan $1 miljoen aan Bitcoin in kaart gebracht. De eigenaar heeft een donatie gedaan aan de HonkHonkHodl-campagne. Dit initiatief werd in het leven geroepen toen GoFundMe en GiveSendGo om verschillende redenen moesten stoppen met de crowdfunding voor de demonstranten.

De Bitcoin-crowdfunding is inmiddels ook gestopt, vanwege dreiging dat de bankrekeningen van initiatiefnemers zoals BTC Sessions zouden worden bevroren.

Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanada