Aanklacht tegen twee ‘schaduwbankiers’ onthult verband tussen Tether, Bitfinex en QuadrigaCX

Op 30 april jl. zijn twee personen door de Amerikaanse staat aangeklaagd op verdenking van bankfraude en het illegaal opereren als financiële instelling. De twee ‘schaduwbankiers’ leverden volgens de staat New York onder valse voorwendselen financiële dienstverlening aan crypto-bedrijven.

De rechtszaak lijkt een opeenvolging van een eerdere aanklacht tegen Tether en Bitfinex. Nu blijkt er ook een verband te zijn met de controversiële en gefaalde Canadese handelsbeurs QuadrigaCX.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lees ook: Ophef Tether (USDT) veroorzaakt Bitcoin prijsverschillen bij exchanges

Crypto-schaduwbankiers

De aanklacht tegen de Amerikaan Reginald Fowler en de Israëliër Ravid Yosef werd op 30 april aangekondigd op de website van de officier van justitie van de staat New York.

De officier van justitie is van mening dat de twee verantwoordelijk zijn voor het illegaal voorzien van bankendiensten aan crypto-bedrijven.

Dat deden ze volgens de aanklacht door verschillende bedrijven over de hele wereld te registreren en via hen bankenrelaties aan te gaan. Via deze ‘lege’ bedrijven konden nauw verwante crypto-bedrijven toch toegang krijgen tot de bankensector. Zo vloeiden honderden miljoenen dollars door de bankrekeningen van deze bedrijven.

Volgens de aanklacht handelden de twee onder valse voorwendselen en hielden ze banken voor de gek met leugens en bedrog. Ook beschikken ze niet over de vergunningen die wettelijk vereist zijn voor het beheren en doorsturen van grote hoeveelheden geld.

Reginald Fowler is inmiddels opgepakt en aangeklaagd voor bankfraude en het illegaal opereren als financiële instelling. Zijn vermeende compagnon Ravid Yosef wordt nog gezocht.

Verband tussen Tether, Bitfinex en QuadrigaCX

The Block Crypto rapporteert verder dat uit de aanklacht blijkt dat één van de bedrijven van de aangeklaagden, Global Trading Solutions LLC, nauw verwant is aan Crypto Capital. Crypto Capital kwam recentelijk in opspraak vanwege een andere rechtszaak van de staat New York tegen stablecoin Tether en zusterbedrijf Bitfinex.

In die rechtszaak worden de stablecoin en handelsbeurs verweten honderden miljoenen dollars aan klantenfondsen te zijn kwijtgeraakt. Het geld is volgens Bitfinex niet kwijtgeraakt, maar gestald bij Crypto Capital in Panama waar de autoriteiten er beslag op hebben gelegd.

Om het financiële gat ondertussen te dichten zou Bitfinex $900 miljoen dollar uit de reserves van Tether hebben geleend. Het leidde op 26 april tot een aanklacht door de staat New York.

Opmerkelijk is dat Crypto Capital niet voor het eerst in het nieuws verschijnt. Het bedrijf bleek behalve bij Bitfinex en Tether ook betrokken te zijn bij de gefaalde Canadese handelsbeurs QuadrigaCX. Rond deze handelsbeurs ontstond onlangs een controverse toen de eigenaar onverwachts overleed en hij de private keys van honderden miljoenen dollars aan klantenfondsen met zich mee het graf in nam.

QuadrigaCX verkeerde al langer in zwaar weer vanwege liquiditeitsproblemen. Die kwamen volgens hen omdat destijds de Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) miljoenen dollars aan fondsen had bevroren.

Net als Bitfinex en Tether maakte ook QuadrigaCX gebruik van de diensten van Crypto Capital.

Het logo van Bitfinex stond tot voor kort nog op de site van Crypto Capital, maar alle referenties zijn inmiddels verwijderd. QuadrigaCX staat nog wel vermeld. Andere logo’s die nog wel op de website van Crypto Capital pronken zijn van CEX.IO, Coinapult en Exmo.