Belgische waakhond waarschuwt nogmaals voor frauduleuze cryptosites

De Belgische Autoriteit voor Financiële markten en diensten (FSMA) waarschuwt beleggers nogmaals voor frauduleuze aanbieders van cryptomunten.

De waakhond heeft een lijst van in totaal 113 websites opgesteld, waarbij ‘aanwijzingen van fraude‘ zijn vastgesteld. In deze gevallen is de belegger dus zélf de dupe van fraude, en wordt er niet witgewassen door frauduleuze beleggers.
In de meeste gevallen gaat het om bedrijven die geen vergunning hebben om financiële diensten of producten aan te bieden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Nederlandsche Bank wil met een wetsvoorstel juist meer controle over de klanten van cryptobedrijven om fraude en witwassen tegen te bestrijden.

FSMA zegt in haar persbericht het volgende over de handelswijze van deze bedrijven:

Het principe blijft hetzelfde: Zij stellen u een belegging voor op basis van cryptocurrencies, met de nadruk op het veilige, eenvoudige en erg lucratieve karakter ervan. Zij proberen uw vertrouwen te winnen door u ervan te overtuigen dat u geen expert hoeft te zijn om in cryptomunten te kunnen beleggen. Zij beweren met deskundigen te werken die zelf uw beleggingen beheren. Zij bevestigen dat u uw fondsen op elk moment kan afhalen of dat deze gegarandeerd zijn. Uiteindelijk is het resultaat altijd hetzelfde: het is voor de slachtoffers onmogelijk om hun gelden te recupereren!

Een selectie van bedrijven die volgens de FSMA verdacht zijn van fraude en oplichting:

De toezichthouder heeft eerder dit jaar al enkele keren gewaarschuwd voor fraude.

Bron: FSMA

Inschrijven nieuwsbrief


Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...