Central Bank Digital Currency? Doe mij maar echte innovatie met Bitcoin (BTC)

Column Als je de cryptomarkt al een poosje volgt, kun je steeds beter de patronen zien. Inherent aan deze markt zijn trends en hypes.

Voorheen kwamen deze vaak bij individuen vandaan, maar dit is langzaam aan het veranderen. We gaan een stapje hoger. Centrale banken mengen zich in de strijd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hypes in cryptoland

De allereerste munt was Bitcoin, een munt van veelal individuen. Daarna zijn er talloze andere tokens gemaakt door Jan en alleman.

Rond 2017 hadden we de welbekende Initial Coin Offerings-gekte waar vooral speculeerders gretig gebruik van maakte. Hierop volgde de Initial Exchange Offerings, waarbij vooral exchanges hun best deden om de boel op te hypen.

Hierna kwam er een korte periode waarin Security Token Offerings (STO) naam maakten. Interesse in deze STO’s kwam voornamelijk bij bedrijven en grotere instituten vandaan.

Centrale banken

We lijken nu aan te komen in een nieuwe fase waarbij centrale banken de boventoon willen gaan voeren. Dit moet gebeuren met de zogenaamde CBDC’s.

Dit staat voor Central Bank Digital Currency. Het is een stablecoin die door de centrale bank van een land is uitgebracht. 2020 lijkt het jaar te gaan worden waarin deze munten veel aandacht gaan krijgen.

In deze column kijk ik naar de ontwikkeling van deze nieuwe trend en de potentie van een CBDC. Uiteraard doen we dit ook vanuit een Bitcoin bril.

CBDC’s als nieuwe trend

De cryptowereld is bekend met stablecoins. Ik denk dat iedereen de Tether en de USDT munt wel kent. Dit is een cryptomunt die door een bedrijf is uitgebracht. De bedoeling is dat het één-op-één is gedekt door echter dollars.

Tether is populair, het is regelmatig de munt met het grootste handelsvolume op cryptobeurzen. Na de Tether zagen we ineens een reeks andere stablecoins ontstaan. USDC, PAXOS, TUSD en de Dai deden haar intrede. Dit waren eigenlijk allemaal varianten van de USDT.

Vervolgens kwam daar de Libra in beeld. Ineens meldden de techgiganten van de wereld zich op het strijdtoneel. Dit ging gepaard met veel frictie. Moet geld in handen zijn van private bedrijven, of is het de taak van een bank of overheid? Bitcoin heeft deze markt geopend.

Ook Walmart en JP Morgan gaven aan te werken aan eigen munten. Telegram kwam met het TON project en ook de GRAM token kwam in beeld.

Voor de regulators is dit een wake-up call geweest. Want de disruptive technologie ontwikkelt zich voort. En dat allemaal terwijl banken eigenlijk helemaal niet mee willen gaan. Deze speculatieve en decentrale wereld past helemaal niet bij deze financiële tak.

Geld van de bank

Totdat daar de term CBDC kwam, de Central Bank Digital Currency. Eigenlijk zijn het gewoon bankbiljetten, maar dan in een digitale vorm. Deze kunnen gemonitord worden en deze kunnen ook eenvoudig bijgeprint worden.

De macht over dit geld is daarbij nog steeds volledig in handen van Centrale Banken en hiermee biedt het ook een top-to-bottom alternatief voor de adoptie van deze cryptomunten/stablecoins.

Centrale Banken hebben (volgens hun eigen visie) dan het beste van twee werelden in handen. De snelle en goedkope (internationale) betalingen van stabiele cryptovaluta, terwijl er tóch geen macht hoeft te worden ingeleverd. Sterker nog: een CBDC zonder contante variant is nog centraler geregeld dan het huidige geldsysteem.

In de afgelopen maanden is de CBDC een veel besproken onderwerp geworden. De People’s Bank of China (PBoC) gaf in Augustus al aan heel ver te zijn met de ontwikkeling van de digitale Yuan.

Ook Turkije liet vorige maand weten dat het volgend jaar de digitale lira gaat presenteren. Tunesië deed er nog een schepje bovenop door een publieke demonstratie te geven over de uDinar.

Volgens onderzoeken zijn 70% van alle centrale banken van de wereld bezig met onderzoek naar een CBDC. Het lijkt een onvermijdelijke volgende stap.

Het creëren van een digitale token is niet heel moeilijk. Maar voordat deze token een CBDC genoemd mag worden, moeten er nog wel enkele hordes genomen worden.

De problemen liggen vooralsnog op monetair vlak. Want wanneer krijgt deze digitale munt ook echt het naampje ‘CBDC’? Wanneer is de digitale munt voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ‘goed genoeg’ om deze token ook echt als Central Bank Digital Currency te noteren?

Vooralsnog is daar geen duidelijkheid over. Feit is wel dat overal ter wereld serieus wordt nagedacht over deze CBDC’s.

Bitcoin als geld

Een CBDC staat lijnrecht tegenover Bitcoin. Waar Bitcoin compleet open-source is en draait op een publieke chain, is de kans gigantisch dat de CBDC’s gaan draaien op private netwerken. Een CBDC vertegenwoordigt ook de waarde van de huidige fiat valuta. Daarmee heeft het hele andere fundamentele principes dan Bitcoin.

Bitcoin is bedoeld als nieuw geld. Het is juist geen (!) oud geld in een nieuw jasje. Van Bitcoin kun je bijvoorbeeld stellen dat er nooit meer dan 21 miljoen munten in omloop zullen zijn. Het is deflatoir in plaats dat het aan inflatie onderhevig is. De toestroom van BTC op de markt wordt elke vier jaar gehalveerd.

Fiat geld, en dus ook CBDC’s, kunnen bijgeprint worden. Geld moet moeilijk te verkrijgen zijn, waardoor het een intrinsieke waarde behoudt. Dit is ook waarom goud wél waarde vast houdt. Bitcoin en goud kun je niet uit het niets maken, briefgeld wel.

Betalingen met Bitcoin zijn niet te stoppen door een buitenstaander. In het private network van de nieuwe digitale valuta, kunnen banken alsnog de hand aan de knoppen houden. Een ‘decentraal protocol’ wat gerund wordt met private nodes, is natuurlijk helemaal niet decentraal.

Indien gewenst, kunnen banken met een CBDC er nog steeds voor kiezen om bepaalde mensen of groeperingen de toegang tot het geld te ontnemen. Dit gebeurde in september bijvoorbeeld in Turkije en ook in Hong Kong is er gedreigd met deze maatregelen.

Bitcoin als enige oplossing

In dit soort situaties is Bitcoin wél een uitkomst. Want wie kan een BTC betaling tegenhouden? Het enige dat je nodig hebt is internet of mobiele data en verder kan niemand jou het recht ontnemen om een bitcoinbetaling te doen.

Bitcoin is in het leven geroepen omdat het het nieuwe geld moet zijn. De CBDC’s zijn er voor bedoeld om het oude geld in een iets nieuwer jasje te steken.

Een protocol dat een CBDC uit kan brengen met de gewenste snelheid en voorwaarden, kan een interessante investering zijn. Maar dit staat ver weg van de fundamentele en unieke eigenschappen van Bitcoin.

In de recessie van 2008 kwam Bitcoin als hét antwoord op het falen van banken. En nu in 2020 lijken deze zelfde banken een rip-off van de technologie van bitcoin te gaan gebruiken om hetzelfde falen te verdoezelen onder een glanzend buzz-doekje.

Bitcoin als nieuw geld

Wat is geld eigenlijk? Wanneer we kijken naar het gebruik van geld in onze geschiedenis komen een aantal belangrijke eigenschappen naar boven: geld moet schaars zijn en relatief makkelijk te vervoeren. En het liefst moet je ook nog hard werken om het te vergaren.

Een CBDC is niet schaars. Het is daarbij nóg eens makkelijk(er) om te creëren. De focus bij de centrale banken ligt nu dus enkel op de efficiëntie van het vervoer, of eigenlijk dus de infrastructuur van de betalingen: goedkoper en sneller. Daarmee is de basis van wat geld écht moet zijn echter helemaal niet opgelost.

Lees in een eerdere column meer over waarom Bitcoin het nieuwe geld kan zijn.

Een bank gaat nooit de macht over het geld uit handen willen geven. Daarom is het vanuit het perspectief van het bankwezen én een onvermijdelijke én een logische stap om een alternatief voor Bitcoin te ontwikkelen.

Bitcoin is dé ontwrichtende innovatie van de eeuw. Niet een CBDC. Bitcoin is hét nieuwe geld. Een CBDC niet. Het is hoogstens een upgrade van de traditionele infrastructuur. Het is een Central Bank Digital Infrastructure, een CBDI, en niet niet een currency. Buy Bitcoin, bye banks!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscolumngeld