Bitcoin betalen zónder internet. In Venezuela kun je BTC versturen met een SMS’je

Een slechte internetverbinding is voor Venezolanen niet langer meer een obstakel om met Bitcoin te betalen. De Venezolaanse beurs Criptolago start deze week namelijk met een dienst waarbij je transacties kunt doen middels een sms’je. Traden zonder internetverbinding dus.

Offline Bitcoin betalingen

Volgens de exchange werd het initiatief gelanceerd naar aanleiding van een oproep van president Nicolas Maduro. Hij spoorde bedrijven aan om betalingsmechanismen te ontwikkelen die parallel lopen met het traditionele banksysteem. De president benadrukte de noodzaak om offline betalingssystemen te creëren die compatibel zijn met de Petro cryptocurrency.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Venezuela werd afgelopen maand geteisterd door een nationaal tekort aan elektriciteit. Er was brand uitgebroken bij een waterkrachtcentrale die als belangrijkste resource van het land fungeerde. Het is dus een relevant thema.

Het is overigens niet enkel en alleen de petro die door Criptolago is uitgekozen. De exchange heeft offline transacties mogelijk gemaakt voor alle tokens die op het platform zijn gelist. Met andere woorden, Venezolanen kunnen nu o.a. Petro, Bitcoin, Litecoin en Dash sturen zonder dat er een internetverbinding voor nodig is.

Het platform maak ook een speciale module voor transacties in Bolivars. Dit is de nationale fiat valuta van het land (die overigens aan hyperinflatie onderhevig is).

Petro dollar

Voorlopig is de service alleen beschikbaar voor geregistreerde gebruikers. Een ander probleem is overigens dat het voor Venezolanen moeilijk is om een schappelijk tarief te vinden voor hun Petro.

De prijs van het token is te instabiel om te werken als een praktisch ruilmiddel. Terwijl de officiële bronnen van de regering zeggen dat de Petro $58,9 per token waard is, werd de Petro vandaag voor ongeveer $11,50 verhandeld op de lokale cryptobeurs van Amberes, meldt Decrypt. Op Criptolago kostte een Petro dezelfde dag $20 per token.

Voordat Criptolago deze optie voor offline betalingen lanceerde, werkte het ook al samen met de Venezolaanse crypto-betalingsverwerker Glufco. Hierdoor kan het haar klanten verkooppunten aanbieden waar men met betaalkaarten aankopen kan doen.

Offline betalingen

Het doen van offline betalingen is overigens niet nieuw. Blockstream heeft namelijk bandbreedte gehuurd in de ruimte waardoor je via satellieten kunt betalen. Met de juiste apparatuur kun je dus op die manier zonder internet transacties broadcasten.

Verder zijn er ook verschillende initiatieven van mesh netwerken. Eerder berichtten we ook al van een Venezolaan die een speciaal apparaatje ontwikkelde om in tijden van tekort aan elektriciteit tijdens blackouts tóch bitcoin betalingen te kunnen doen. Dit hardware apparaatje was gekoppeld aan het Bitcoin Lightning Netwerk.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCinternet