VISA schiet tekort bij donaties aan een goed doel. Bitcoin biedt uitkomst

De Nederlandse organisatie COLT is een crowdfund actie gestart waarmee je met Bitcoin (via Lightning) kunt doneren.

COLT staat voor Cambodian Organisation for Living and Temporary-care. Het biedt ontwikkelingshulp aan een community centrum net buiten Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat doe je als de traditionele betaalverwerkers donaties aan een goed doel (onbewust) moeilijk maken? Dan zet je een eigen bitcoin crowdfunding op.

Crowdfund campagne

Het communitycentrum is door corona hard getroffen. Het is voor een groot deel afhankelijk van (westerse) vrijwilligers die op het schooltje les geven. De kinderen uit de buitenwijk kunnen iedere dag bij COLT terecht voor Engelse lessen. Door de onzekerheden en reisbeperkingen als gevolg van corona ligt dit schooltje stil en zitten de kinderen thuis of op de vuilnisbelt.

Daarom is COLT een crowdfundactie gestart om lokale Cambodjaanse docenten in dienst te kunnen nemen om zo het werk voort te zetten. Via GoFundMe is deze actie afgetrapt, maar inmiddels is er ook een campagne via BTCPayServer gestart.

In de praktijk bleek het dat er problemen ontstonden met creditcard donaties van Australië. Regels van VISA en een gebrek aan naadloze infrastructuur resulteerde in een volgend initiatief: Bitcoin donaties.

Het handige van Bitcoin is dat er geen financiële restricties bestaan. Een bitcoin transactie houdt geen rekening met landsgrenzen. Ook kent het netwerk geen financieel opgelegde beperkingen of restricties.

Disclaimer: de redacteur van dit artikel van Bitcoin Magazine NL is ook betrokken bij COLT. Dit was dus een mooie aangelegenheid om een BTCPayServer te starten. Inmiddels is deze al meerdere keren van pas gekomen.

BTCPayServer

BTCPayServer is een open source oplossing waarmee iedereen zelf Bitcoin kan ontvangen. Als je de software download (en aan je eigen node koppelt), kun je op verschillende manieren Bitcoin ontvangen. Zo kun je een Point of Sale (PoS) terminal maken en personaliseren.

Ook biedt het de mogelijkheid om een crowdfunding campagne op te zetten met een enkele klik op de knop. Je kunt kiezen op welke manier je donaties wilt ontvangen. In de campagne van COLT worden standaard donaties geaccepteerd, maar ook via Lightning donaties.

Doneer een beetje Bitcoin aan COLT via deze link.

Lightning is een schaalbaarheidsoplossing waarmee je nagenoeg instant en gratis betalingen kunt doen. En hierbij ben je dus niet afhankelijk van (dure) betaalverwerkers of banken als tussenpartij. Met BTCPay Server ben je niet afhankelijk van derde partijen en hoef je geen fees af te dragen.

Bitcoin donaties

In totaal hoopt COLT 12.000 dollar op te halen om zo lokale docenten in dienst te kunnen nemen. Ook is het plan om een digitaal lessysteem te ontwikkelen. Via de pagina van GoFundMe is er al ruim $2.000 opgehaald.

De donaties in Bitcoin zijn pas recent geactiveerd. Wil je de Nederlandse organisatie steunen? Dan kan dat via deze link. Hier is ook meer te lezen over de actie en waar de softcap goal op is gebaseerd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC