Volgens deze bitcoin (BTC) pionier gaat de prijs ooit naar $10 miljoen

Hal Finney, één van de eerste Bitcoin pioniers, voorspelde tien jaar geleden al een prijs van $10 miljoen dollar per bitcoin. Dat blijkt uit een excerpt van zijn schrijven dat nu op Twitter circuleert.

Lees ook: Satoshi Nakamoto: de legende

Bitcoin prijs en Hall Finney

In de loop der jaren zijn er steeds meer mensen bijgekomen die een prijs van $100.000 per bitcoin of zelfs meer voorspellen. Om die claim te sterken zijn er talloze theorieën in omloop.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Speculeren over de toekomstige bitcoinprijs gebeurt echter al sinds het prille begin. Dat blijkt wel uit een bericht van Hal Finney, slechts tien dagen nadat het Bitcoin netwerk was gelanceerd.

Hij speculeerde daarin over het potentieel van Bitcoin. Hoewel hij toen nog niet helemaal overtuigd was dat de waarde van een bitcoin hoger zou zijn dan nul, was de schaarste van Bitcoin voor hem toch reden voor een gedachte-experiment.

Daarbij riep hij de lezer op zich voor te stellen dat Bitcoin succesvol is en de dominante wereldvaluta wordt. De waarde ervan zou dan gelijk moeten zijn aan alle waarde die in de wereld bestaat.

De waarde van alle welvaart in de wereld was volgens Finney op dat moment ongeveer $100 tot $300 biljoen dollar. Op basis daarvan zou één bitcoin $10 miljoen dollar waard zijn, stelde hij toen.

Volgens deze bitcoin (BTC) pionier gaat de prijs ooit naar $10 miljoen
Excerpt uit het schrijven van Hal Finney

Opmerkelijk is dat hij bij zijn berekening uitging van 20 miljoen bitcoins. Het maximale aantal bitcoins dat ooit zal bestaan is immers zo’n 21 miljoen.

Finney was ongetwijfeld op de hoogte van de werkelijke maximum hoeveelheid, en het is onduidelijk waarom hij besloot één miljoen minder te tellen.

Op Twitter speculeren sommigen dat Finney er toen al vanuit ging dat de 1 miljoen bitcoins van Satoshi Nakamoto niet meegeteld dienen te worden.

Hal Finney en proof-of-work

Hal Finney was een cypherpunk en één van de eerste mensen die ooit bij de ontwikkeling van Bitcoin betrokken raakte. Toen het netwerk lanceerde was hij de eerste persoon om een bitcoin transactie te ontvangen. Die kreeg hij van Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin.

Hal Finney is daarnaast de uitvinder van reusable Proof-of-Work, dat één van de fundamenten is waarop Bitcoin is gebouwd.

In maart 2013 maakte Hal Finney bekend al enige tijd te lijden aan de terminale spierziekte ALS. In een afscheidsbrief schreef hij dat hij nagenoeg volledig verlamd was en niet lang meer te leven had. Hij overleed in augustus 2014.

Sommigen vermoeden dat Finney degene is die schuilging achter de pseudoniem Satoshi Nakamoto en dus de uitvinder is van Bitcoin. Behalve dat hij in een vroeg stadium betrokken raakte beschikte hij ook over de benodigde kennis en een passende voorgeschiedenis.

Bovendien bleek dat Hal Finney vlakbij Dorian Satoshi Nakamoto woonde. Dorian Satoshi Nakamoto werd in 2014 door de media aangewezen als de bedenker van Bitcoin. Het bleek echter slechts een naamgenoot te zijn die van niets wist.

Toch vinden sommigen het merkwaardig dat Hal Finney op een steenworp afstand woonde van iemand met dezelfde naam als de uitvinder van Bitcoin.

Op moment van schrijven is de prijs van bitcoin $10.364 volgens marktvorser Cryptocompare.