Bitcoin Lightning Network: nieuw dashboard voor balanceren kanalen

Gisteren heeft Lightning Labs de eerste versie van een nieuw product gereleased. Het is een ‘browser-based, self-hosted dashboard’ die je aan je Bitcoin Lightning node kunt koppelen.

Het heet de Lightning Terminal (LiT) en het help de gebruikers om alles rondom (de betaalkanalen van) de node te beheren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Lightning

Het Bitcoin Lightning Network bestaat uit tienduizenden betaalkanalen. Dit zijn multi-sig wallets waarin peers onderling een balans in bijhouden. Het begint met het openen van het betaalkanaal, dit is een on-chain transactie.

Daarna kun een soort van bar rekening bijhouden met de Bitcoin die hierin zit. En zodra je het kanaal sluit, wordt de laatste (meest recente) balans gesettled op de blockchain.

Op deze manier kun je super veel goedkope en razendsnelle betalingen buiten de blockchain om doen. Als je Bitcoin via Lightning wilt versturen, hoef je niet per se een node te hebben. Gelukkig zijn er custodial en non-custodial wallets die zonder (eigen) node werken.

Maar als je wel een eigen node draait, komt hier wel wat werk bij kijken. Deze betaalkanalen moeten namelijk verzorgd worden.

Het kan namelijk zo zijn dat alle kralen in de kralenketting aan de andere kant van het lijntje staan. En dat zou betekenen dat je geen satoshi’s meer kunt versturen. Hier zijn oplossingen voor: Loop In en Loop Out.

[totalpoll id=”66826″]

Lightning Terminal

Dat is ook een van de features van de nieuwe Lightning Terminal van Lightning Labs. Met een paar simpele drukken op de knop kun je Lightning Loop gebruiken en toepassen. Het biedt daarnaast een visuele weergave van wat er via jouw node gebeurt.

Lees meer over Lightning Loops in onze aparte 101 pagina uit de Hup Lightning serie. Hier staat ook uitgelegd hoe de Loop Service onder de motorkap werkt. Je kunt het vergelijken met winkels die aan het einde van de dag de kassa leeg halen.

Op bovenstaande video is te zien dat er kanalen zijn met de balans aan de linkerkant en kanalen zijn met de balans aan de rechterkant. Met de Loop Out functie wordt de balans in het voorbeeld een kanaal weer recht getrokken (met een on-chain transactie).

Je kunt de software zelf downloaden en installeren. Het gaat nog om een alpha-release en er moeten nog meer features onder in deze terminal gaan komen.

Node management

Het dashboard lijkt erg op ThunderHub, een andere partij die een soortgelijk product heeft ontwikkeld. Via ThunderHub kun je bestaande channels onderling balanceren. Het bijvullen van kanalen door een on-chain transactie te doen was een stuk moeilijker.

Het beste zou zijn als dit allemaal geautomatiseerd kan worden. Een andere feature die toegevoegd gaat worden is Faraday. Dit is een assistent die laat zien hoe ‘gezond’ de betaalkanalen zijn.

Ben je niet heel erg bekend met Lightning? Luister dan eens naar onze laatste Hup Bitcoin podcast waarin met met Klukluk doorpraten over dit netwerk en de laatste update van lnd, de implementatie van Lightning Labs.

Heb je daarna nog vragen? Kom eens langs op Telegram! We hebben een speciale Lightning chat.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Gidsen
  El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

  El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

  DOGE en BONK in nieuwe crypto meme rally Nieuws
  BONK, SHIB & DOGE Pumpen 40%, Wat Is De Beste Crypto Meme?

  De bull markt lijkt in volle gang te gaan. De koers van Bitcoin is al...

  Ethereum trending crypto Nieuws
  ETH Koers Pumpt $3,4k Voorbij, Hoeveel Kan Ethereum Waard Worden?

  Ethereum's koers bereikte vandaag een indrukwekkende mijlpaal na de $3,400 te passeren. Hierbij is het...

  Nieuws
  Bitcoiner wil de oranje vlag op de top van de Everest planten

  Een 23-jarige bitcoiner is van plan om een oranje vlag met het logo van bitcoin...

  cardano koers verwachting Nieuws
  ADA Koers Pumpt 10%, Doorbreekt $0,65: Kan Cardano 1 Euro Worden?

  Terwijl de crypto markt in vuur en vlam staat, is Cardano in de afgelopen 24...

  Lees meer