Bitcoin in ontwikkeling: 1.125 BTC op Lightning en Lnd meest populair

Bitcoin in ontwikkeling: 1.125 BTC op Lightning en Lnd meest populair

Het leuke van Bitcoin is dat je heel veel kunt doen met getallen, statistieken en indicatoren. Zo kun je ook heel veel data aflezen en analyseren over bijvoorbeeld het Lightning Network.

Bitcoin op Lightning

Op bigsun staan een heleboel statistieken. Zo is te zien dat de grootste node van dit moment die van ACINQ is. Zij zijn ontwikkelaar van de eclair implementatie en werken aan de Phoenix wallet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Opmerkelijk is dat van de dertig grootste nodes, enkel die van ACINQ de eclair implementatie draait. Er is ook maar één node met c-lightning, de implementatie van Blockstream. Alle overige andere 28 nodes gebruiken lnd, van Lightning Labs.

Bitcoin in ontwikkeling: 1.125 BTC op Lightning en Lnd meest populair

De node van ACINQ heeft 1.319 betaalkanalen geopend. Dat is bijna het dubbele van de nummer acht in de ranglijst, BitMEX Research. Als je de balans uit deze channels optelt, komt dit neer op maar liefst op een liquiditeit van $1 miljoen.

Het totaal aantal Lightning nodes schiet ook hard omhoog. Inmiddels zijn er al meer dan 14.000 nodes in het peer-to-peer netwerk. Daarnaast staat er een record aantal Bitcoin in betaalkanalen opgesloten van ruim 1.125 BTC.

De groei zal de komende weken waarschijnlijk door blijven stijgen door de Wumbo functionaliteit. Het zette Bitfinex er al toe om drie kanalen te openen van 5 BTC per stuk, naar LN Markets, BitRefill en Lightning Labs.

'Oude' channels

Op de website kun je ook kijken wat de oudste betaalkanalen zijn. Het oudste nog bestaande kanaal is geopend in block 503.816. De datum die hierbij hoort is de 1e van december 2018. De grootte van dit kanaal is maar 37.200 sats, wat neer komt op nog geen $4.00.

Op ObservableHQ is een tijdlijn te zien van de grootste kanalen van de afgelopen maanden. 'Vroeger' waren de nodes van LightningPowerUser en Tippin.me erg groot. Onderstaand screenshot laat de stand van zaken zien in block 578.000, van ongeveer anderhalf jaar geleden. Sindsdien heeft ACINQ dus een groot marktaandeel gepakt.

Bitcoin in ontwikkeling: 1.125 BTC op Lightning en Lnd meest populair

Huidige channels

Op dit moment zijn er volgens 1ML in totaal zo'n 37.000 geopende betaalkanalen, allemaal met een eigen omvang. Ontwikkelaar fiatjaf heeft deze betaalkanalen gefilterd op zijn website en geclusterd op het aantal BTC. Het laat duidelijk zien dat de node eigenaren er vaak voor kiezen om 'mooie afgeronde' getallen te gebruiken, zoals tussen 0,001 en 0,002 Bitcoin (BTC).

Bitcoin in ontwikkeling: 1.125 BTC op Lightning en Lnd meest populair

De Nederlandse developer Joost Jager deelde onlangs op Twitter een overzicht van alle kanalen die groter zijn dan 2 BTC. Dat geeft het volgende beeld, waarin ook ACINQ een belangrijke positie inneemt.

Lees meer over:
Bitcoin BTC lightning

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties