Bitcoin in februari: QuadrigaCX, Samsung wallet en pumps BTT en Enjin

December loopt op zijn eind en het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar? In een reeks van maandoverzichten schrijven wij jou weer helemaal bij van alles dat Bitcoin (BTC) het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijs

Gisteren eindigden we de maand januari op een prijs van $3.365. Die maand daalde de koers met 9,15%. In februari ging het al een stukje beter.

Aan het einde van de maand kostte één BTC namelijk op $3.861. Daarmee steeg de koers met bijna 15%.

4 februari: QuadrigaCX problemen

Het begin van het jaar is gekenmerkt door gedoe met exchanges. Na de hack bij Cryptopia in januari, zitten nu de gebruikers van de Canadese beus QuadrigaCX in de penarie.

Er is voor $145 miljoen aan cryptovaluta verloren gegaan. De beurs zelf had nog geen $300.000 dollar in kas. De Canadese cryptobeurs werd daarom genoodzaakt de deuren te sluiten.

De reden? CEO Gerald Cotten overleed op 9 december 2018 en hij was de enige persoon met toegang tot de fondsen van de gebruikers. Hij werkte helemaal alleen vanuit zijn eigen huis aan de beurs en verdween ineens van de aardbodem.

Afgelopen maand kwam nog in het nieuws dat er een verzoek is om het lichaam van Cotten op te graven. De eis van de advocaat is dat de doodsoorzaak nader onderzocht moet worden. Ook twijfelt men of de Canadees überhaupt wel is overleden.

Op 22 februari werd overigens ook bekend dat alle overgebleven cryptomunten (waartoe wél toegang was) naar Ernst & Young zijn toegestuurd. Het accountantskantoor nam deze Bitcoin en Ether in bewaring.

8 februari: BitTorrent komt tot leven

Februari was ook de maand van de BitTorrent token. De crowdfunding was binnen enkele minuten uitverkocht. En de honger van investeerders en beleggers was daarna nog niet gestild. De prijs steeg sinds de ICO met maar liefst 600%.

Inmiddels is de waarde van de token gedaald tot een dieptepunt. De prijs staat gelijk aan 4 satoshi’s, waar de BTT in de hoogtijdagen in februari nog 30 sats waard was.

19 februari: Record institutioneel geld

De CME Group behaalde in het eerste kwartaal een nieuw record aan verhandelde bitcoin futures.

Met futures kunnen beleggers op de toekomstige prijs van bitcoin speculeren. Sinds december 2017 biedt de firma uit Chicago dit aan. Inmiddels heeft het concurrentie van onder meer Bakkt en ErisX. Destijds waren zij echter nog de enige partij in de markt.

Op 19 februari dit jaar zijn er intern nieuwe cijfers bekend gemaakt. In de interne nota staat dat er 18.338 futurecontracten zijn verhandeld. Dit is gelijk aan 91.690 bitcoin (BTC). Destijds stond dat gelijk aan 360 miljoen dollar.

21 februari: Enjin to the moon

De geruchtenmolen rondom de Samsung Galaxy S10 Blockchain Wallet begon eind februari te draaien. Een anonieme bron liet Asia Crypto Today weten dat er spraken is van een samenwerking tussen het Zuid-Koreaanse Enjin en Samsung.

Na dit nieuws schoot de prijs altcoin enorm in de lucht. 21 februari kwam Samsung met de officiële presentatie van de Galaxy S10. Hierin zit de Samsung Knox, waarin je veilig je private keys kunt opslaan.

De waarde van een ENJ steeg van grofweg 900 naar 5530 sats (+500%). Inmiddels is de daling weer flink ingezet en wordt de Enjin token verhandeld voor ongeveer 1050 sats.

28 februari: Constantinople hard fork

Op 28 februari (1 maart) vond eindelijk de update bij Ethereum plaats. Nadat Constantinople driemaal was uitgesteld wegens bugs, kon de fork eindelijk doorgaan.

Medio januari werd ontdekt dat de upgrade leidde tot veiligheidslekken bij bestaande smart contracts. De kwetsbaarheid zat hem in de interactie tussen de smart contracts code en de vernieuwde Ethereum code.

Ironisch is dat er nog steeds veel onduidelijkheid is rondom Ethereum 2.0. Destijds maakten we een overzichtje met alle veranderingen die gepaard gingen met de hard fork.

28 februari: Cryptopia maakt ‘doorstart

De maand eindigde met het nieuws dat cryptbeurs Cryptopia een doorstart wilde maken. Sinds de hack van 14 januari was het namelijk niet meer mogelijk om bij je account te komen. Bij deze hack werden destijds tienduizenden Ethers gestolen.

4 maart opende het de deuren van de exchange naar een read-only modus. Je kon alleen je balans van hje account bekijken, maar het niet versturen. Op dat moment was er nog veel onduidelijkheid over de toekomst van de beurs.

Inmiddels is bekend dat de beurs is gesloten en dat de curator heeft besloten dat de $7,1 miljoen die in kas was, uitbetaald moet worden aan de gedupeerden.

Morgen zijn we er weer met een update over de maand maart. Weet jij nog wat de hoogtepunten waren? Kom langs in onze Telegram chat en praat mee.