Bitcoin oplichters gebruiken Franse voetballer Kylian Mbappé in scam

De beroemde Franse voetballer Kylian Mbappé beweert dat hij is gebruikt voor een Bitcoin (BTC) scam. De aanvaller van voetbalclub Paris Saint-Germain uit Parijs heeft op 31 maart aangifte gedaan bij de politie. Zijn naam en imago is ten onrechte misbruikt om een oplichting met cryptocurrencies te promoten.

Bitcoin scams

Volgens de sportkrant L’Équipe is Mbappé gebruikt in een artikel met de titel ‘De laatste investering van Kylian Mbappé zette experts onder druk en maakte grote banken bang’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het bericht zou begin maart op het internet rond zijn gegaan. Ook zou het volgens nieuwssite Decrypt op verschillende streaming-sites te zien zijn geweest.

Het artikel promootte een ‘prachtig’ investeringsplan voor cryptocurrencies, maar daarachter schuilen oplichters.

Er zijn gouden bergen beloofd: investeerders zouden binnen enkele maanden miljonair zijn. Mbappé heeft (logischerwijs) nooit toestemming gegeven voor deze zaak en kwam er pas onlangs achter. Direct hierna nam hij contact op met de politie.

Recidive

Het is niet de eerste keer dat crypto-oplichters de naam van Mbappé hebben gebruikt om geld bij investeerders af te troggelen. Afgelopen juli werd het Twitter-account van de voetbalster gehackt en bood het de volgers ‘shoutouts’ aan tegen een ‘kleine vergoeding’ van €200 in Bitcoin.

Bitcoin oplichters gebruiken Franse voetballer Kylian Mbappé in scam

Laat het duidelijk zijn: het Bitcoin protocol zelf is geen scam. De oplichters gebruiken (of misbruiken) de naam van de cryptomunt omdat het én een hype is én het potentiële grote winst kan geven én het om betalingen gaan die neutraal zijn.

Betalingen gaan niet via een bank en zijn ook niet tegen te houden. Voor oplichters is dit natuurlijk een gunstige eigenschap. En dat laatste is niet zozeer een ‘bug’, maar juist een feature van de cryptomunt.

Oplichting met Bitcoin

Enkele weken terug meldden we ook over een oplichting waarbij de naam van de World Health Organisation werd misbruikt.

Neppe e-mails probeerden onder het mom van het coronavirus bitcoin (BTC) ‘donaties’ te vergaren. Criminelen doen zich voor als de World Health Organization (WHO) COVID-19 Solidarity Response Fund en vragen om een schenking.

Als je een soortgelijke email krijgt, kijk dan vooral waar het geld naartoe moet en waar de mail vandaan komt.

Oplichting in Nederland

Ook bekende Nederlanders hebben last van dit soort praktijken. Ali B reageerde hier al eens eerder heel fel op in een Instagram post: ‘Denk een beetje helder na!’. Ook John de Mol en Jort Kelder zaten in een soortgelijke situatie. Eerstgenoemde heeft stappen ondernomen tegen Facebook, waarop de advertenties met zijn gezicht te zien waren.

Kelder belde vorig jaar met een aantal oplichters in het programma Opgelicht?!. Een maand geleden maakte Shownieuws nog bekend dat er zo’n 300 Nederlanders de dupe zijn van dit soort oplichtingen. In 2019 betrof de schade in totaal 3 miljoen euro.

Een linkje waar je wel zeker op door moet klikken is de volgende: onze Telegram chat. Hier hebben we honderden Bitcoiners die napraten over alle ontwikkelingen in de markt. Wees welkom!

Afbeelding: Flickr