Deze 4 protocollen moeten bitcoin (BTC) meer privacy bieden

De privacy van Bitcoin (BTC) kan naar verwachting worden verbeterd met een paar belangrijke protocollen waaraan door 'core' ontwikkelaars wordt gewerkt. Het bitcoin netwerk is het grootste decentrale en meest veilige blockchainnetwerk van dit moment. Het netwerk zit in een constante cyclus van evolutie, door middel van een doorlopende reeks voorstellen voor verbetering.

Privacy en bitcoin (BTC)

Een belangrijk aspect van het Bitcoin-netwerk, dat voor verbetering vatbaar is, is privacy. Natuurlijk, bitcoin-transacties zijn pseudoniem, maar zoals we keer op keer zien, maakt dat nog niet anoniem.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Privacy is ook een belangrijke factor in fungibiliteit, de inwisselbaarheid van waarde op een netwerk. Door het ontwikkelen en implementeren van nieuwe protocollen moet Bitcoin steeds meer privacy gaan bieden. Welke protocollen kunnen we dit jaar nog verwachten?

1. Taproot en Schnorr

Terwijl Taproot en Schnorr misschien wel de naam lijken van een bio-ambachtelijke bierbrouwerij met een hipsterlook, zijn het eigenlijk twee nieuwe Bitcoin-privacyverhogende voorstellen. Ze komen eigenlijk verpakt met een derde kleine vriend, MAST.

Het Schnorr signature is in 1991 gepatenteerd door Claus Schnorr en het patent liep af in 2008. Met behulp van Schnorr-signature kunnen meerdere ondertekenaars een geaggregeerde openbare sleutel produceren.

Vervolgens kan deze gezamenlijk ondertekend worden met één handtekening, in plaats van elke openbare sleutel en elke handtekening afzonderlijk op de blockchain te publiceren. Dit is een aanzienlijke schaalbaarheid en verbetering van de privacy.

De Taproot-upgrade, een specifieke implementatie van het MAST-protocol, zorgt ervoor dat de output en uitgaven niet van elkaar te onderscheiden zijn. Taproot, zoals MAST, gebruikt Merkle-branches om de niet-uitgeoefende branches in scripts te verbergen.

Deze script update, ook wel Tapscript genoemd, betekent dat gedeeltelijk uitgevoerde scripts de rest van hun uitvoeringscode verborgen houden totdat deze wordt gebruikt, terwijl de integriteit van die code behouden blijft wanneer deze later wordt gevalideerd en geverifieerd door peers.

2. Dendalion

Voortzetting van de bizarre-voorstel-namen komt Dandelion. Deze privacy bevorderende upgrade werd een jaar geleden voorgesteld.

Het Dandelion protocol is een anonimiteitsoplossing als netwerklaag. Het protocol is in 2017 voorgesteld om Bitcoin’s P2P netwerk privacy te verbeteren. Het oorspronkelijke voorstel is afgewezen omdat het fouten bevatten die juist kan leiden tot de-anonimisering.

Uiteindelijk is in mei 2018 een verbeterde versie van het Dandelion Protocol voorgesteld, genaamd Dandelion++. Deze versie is al geïmplementeerd met een positieve reactie van de ontwikkelingsteams van Bitcoin. Dandelion++ is daarmee klaar om opgenomen te worden in een komende Bitcoin Core release. Naar verwachting is dat dit in 2019 zal gebeuren, alleen is er nog geen datum bekend.

3. Bulletproofs

Bulletproofs is nog een een ander op privacy gebaseerd voorstel van vorig jaar. Het voorstel heeft de vorm van een zero-knowledge proof, om de anonimiteit van een transactiebedrag te behouden. Bulletproofs zijn gemaakt om het verzonden aantal bitcoins te verbergen tijdens een transactie.

Deze toepassing is onder andere ontwikkeld door mensen van de Stanford University, University College London en Blockstream. Ook de ING is met het protocol aan het experimenteren.

4. Confidential Transactions

Eindelijk een naam die waarbij je een beeld krijgt wat het moet doen. Vertrouwelijke transacties waren oorspronkelijk het product van Adam Back in 2013. Het was de eerste poging tot een voorstel om transactiebedragen te verbergen voor andere partijen dan de afzender en de ontvanger.

Zoals we kunnen zien, kunnen verbeteringen lang duren om geïmplementeerd te worden, maar dat kan een goede zaak zijn. Immers, niet alle voorstellen worden universeel geaccepteerd. Maar het is goed om te weten dat er mensen werken om Bitcoin nog beter te maken.

Privacymunten

Bitcoin (BTC) was de eerste cryptomunt waarmee je pseudo-anoniem digitaal kon betalen zonder dat een bank gemakkelijk mee kon kijken. De ontwikkelingen op het gebied van privacy gingen echter niet altijd even snel bij bitcoin.

Mede daarom zijn er een hoop privacymunten gecreëerd om het gat op te vullen. Denk hier bij aan Monero, Zcash, Dash, PIVX en Deep Union.

Bron: Bitcoin mail developers, Stanford university, Coindesk

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

chainlink Nieuws
Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

Lees meer