Tweede beurs van Duitsland wil bitcoin (BTC) opslaan voor instituties

De tweede beurs van Duitsland wil bitcoin (BTC) en cryptovaluta gaan opslaan voor instituties. Dat maakt Boerse Stuttgart bekend via een tweet. Boerse Stuttgart is sinds april 2018 actief als handelaar in bitcoin (derivaten).

Bitcoin (BTC) opslaan

Dochtermaatschappij blocknox gaat de bewaarservice aanbieden aan bijvoorbeeld fintechbedrijven, banken en pensioenfondsen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tot nu toe beperkte de dienst zich tot een financiële escrow-service. Het beheren van een ‘derde rekening’ voor handelaren. Maar door de groeiende interesse in bitcoin vraagt men een licentie aan om de dienst uit te breiden.

Directeuren Raphael Polansky en Dr. Ulli Spankowski lichten toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We gaan een volledige licentie aanvragen bij toezichthouder om als financieel dienstverlener te opereren’. [/penci_blockquote]

Duitsland

De Duitse markt komt in beweging, nu er per 1 januari 2020 er helderheid is gekomen qua regulering. Banken en andere financiële instellingen mogelijk namelijk bitcoin aan hun klanten aanbieden. Daarvoor is wel een aparte licentie nodig.

In eerste instantie waren banken aangewezen op externe partijen als custodian. Nu mogen ze deze diensten ook zelf aanbieden.

blocknox positioneert zich als uitdager in dit opkomende marktsegment. Ze gaan concurreren met de SolarisBank, waar de ABN AMRO een aandeeltje in heeft.

Sindsdien loopt het storm bij de Duitse financiële toezichthouder. Deze heeft aanvragen ontvangen van minstens 40 financiële instituties die crypto willen verkopen en bewaren. Volgens het ministerie van Financiën zijn de verwachtingen ‘overtroffen’.

Nederland

In Nederland is er sprake van een registratieplicht en géén vergunningplicht. In Nederland heeft de ING kenbaar gemaakt zich op de custody markt te storten. Rabobank en ABN AMRO willen hun vingers voorlopig niet aan branden aan de bitcoin handel, zo gaven ze te kennen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...