Bankieren 3.0: Bitcoin (BTC) uitlenen aan professionele beleggers
BitGo geldt als één van de grootste en oudste beheerders van bitcoin (BTC). Het bedrijf uit Palo Alto gaat nu ook cryptovaluta uitlenen tegen een rente. Een bancaire dienst in een nieuw jasje?
Bankieren 3.0: bitcoin (BTC) leningen
Coindesk sprak met Nick Carni, een voormalige bankier bij Deutsche Bank, die nu voor BitGo de 'financiële diensten' onder zijn hoede heeft. Momenteel heeft de firma voor 150 miljoen dollar aan leningen uitstaan.
Het verdienmodel is heel simpel: partijen lenen bitcoin uit BitGo en deze ontvangen daarvoor een rente. Vervolgens leent BitGo 'dezelfde' bitcoin uit aan leners tegen een hogere rente. Beetje bankje spelen, maar dan met bitcoin, andere cryptovaluta en stablecoins.
Zoals Carni het omschrijft:
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"Ik beheer een spread van vraag - en aanbodprijzen en daar maak ik winst op. Dit is niet anders dan een bank doet". [/penci_blockquote]
Maar ze lenen ook Amerikaanse dollars uit, zodra een klant een bepaalde hoeveelheid cryptovaluta bij de custodian onderbrengt.
Doordat grote banken voorlopig de cryptomarkt niet zien staan, springen andere partijen in dat gat. Uitzondering is misschien Duitsland, waar zo'n veertig banken bitcoin willen verkopen en opslaan. Bitcoin is namelijk erkend als "financieel instrument" bij de Oosterburen.
Ook in Nederland waagt alleen de ING zich voorzichtig aan de custody markt. De ABN AMRO en Rabobank willen er voorlopig niets van weten.
Groeiende markt
Bedrijfjes als Celsius, BlockFi en Crypto.com springen in dat gat: beleggers kunnen hun bitcoin en vangen daarvoor rente in satoshi's terug.
BitGo mikt echter op de professionele markt: een family office, hedge fonds en een 'rijk' individu. Een van de concurrenten is Genesis Trading, onderdeel van de Digital Currency Group, waar ook Coindesk en het Consensus evenement onder valt.
Genesis laat prima cijfers zien. In kwartaal vier van 2019 is het aantal uitstaande leningen met 21% gegroeid. Dat bracht het totaal aan leningen op $545 miljoen, voornamelijk afkomstig van beleggers uit Azië en Europa.
Ter vergelijking: daarmee ligt de groei tien keer hoger dan bij een JP Morgan, de grootste bank van de VS. De leenbalans groeide daar in het vierde kwartaal met 2% (totaal van 958 miljoen dollar, red.)
BitGo
Zoals gezegd is BitGo een gevestigde naam in het wereldje, met investeerders achter zich als (wederom) de Digital Currency Group, Goldman Sachs en Galaxy Digital Ventures, bekend via de voormalige Goldman partner Mike Novogratz.
Het verhaal van Belshe begint in begin 2010 als hij op eigen houtje bitcoin bewaart voor anderen. Naar verluidt via een offline laptop die hij onder zijn bank verstopte.
In 2013 is de firma opgericht door CEO Mike Belshe en testte deze nieuwe service enkele maanden geleden.
Het veilig opslaan is lang een onderschat aspect geweest binnen de crypto community. Door een toenemend aantal hacks bij centrale exchanges komt het onderwerp steeds meer op de agenda.
Voor een professionele belegger is een exchange nog een onbekend territorium. Doorgaans werkt deze met zijn vaste broker (s) en adviseurs om bitcoin aan te kopen en op te slaan.
Wellicht dat ING een nieuwe concurrent erbij heeft? De firma gaat in ieder geval in Duitsland en Zwitserland aanvragen om daar voor klanten "digitale assets" te mogen opslaan.
Voor de gemiddelde bitcoiner is het verdienmodel van een partij als BitGo eerder nieuwe wijn in oude zakken. Want wat doet dit bedrijf anders dan een gemiddelde bank?
Hierover meepraten? Neem een kijkje in ons Telegram-kanaal!
Interview Mike Belshe