‘Onduidelijke regels over belasting op Bitcoin remmen adoptie’, aldus PwC
|
Er is teveel onduidelijkheid over de fiscale regels rondom Bitcoin en andere cryptocurrency’s. Dat is één van de conclusies in een nieuwe rapport van PriceWaterhouseCoopers (PwC).
Beleggers opereren in een snel veranderend landschap, terwijl er veel fiscale onduidelijkheid is. Dat kan de adoptie van Bitcoin remmen.
Belasting over Bitcoin
Henri Arslanian is bij PwC verantwoordelijk voor de afdeling Global Crypto en noemt dat fiscale richtlijnen “een essentiële bouwsteen” zijn om digitale valuta te institutionaliseren.
Simpel gezegd: hoe duidelijker de belastingregels, hoe aantrekkelijker deze asset instituties aantrekt.
Maar er zijn enkele gebieden die onduidelijk zijn, waaronder bij Decentralized Finance (DeFi), zo meldt Bloomberg.
Overheden kijken heel verschillend aan tegen cryptovaluta. Sommigen zien het als geld en anderen zien het als vermogen, zoals in Nederland (box 3). Of je moet je dagelijks brood verdienen met Bitcoin handel, dan valt het in box 1.
Volgens PwC is de onduidelijkheid omtrent de definitie problematisch. Het remt de adoptie van Bitcoin als betaalmiddel en investering.
Onlangs kwam Lightning Labs nog met een boekhoudkundig programma om aan een Lightning node te koppelen. Met tientallen betaalkanalen en fees die van alle kanten kunnen komen, kan het lastig zijn om het overzicht te bewaren.
Fiscale regels
Het probleem is echter veel groter. Peter Brewin, Partner Tax bij PwC in Hong Kong, noemt dat er vooral “een gebrek aan begeleiding is”. Ondanks de licht pessimistische toon, ziet hij wel dat het met grote stappen vooruit gaat.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Belastingautoriteiten en beleidsmakers zijn nog steeds lerende. De fiscale regels moeten zich aanpassen aan de snel veranderende Bitcoin industrie”.[/penci_blockquote]
De markt is de laatste jaren snel volwassen geworden. Kijk alleen al naar de handel in futures en opties en de groei van de fondsen van Grayscale en BitWise. Aan alle kanten begint de markt meer legitimiteit te krijgen.
De aanklacht van de CFTC en het ministerie van Justitie aan het adres van Bitcoin beurs BitMEX past wat dat betreft perfect in deze trend.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als investeerders denken dat de autoriteiten geen idee hebben wat er on-chain gebeurt, hebben ze het mis.”[/penci_blockquote]
Het rapport bevat ook de nieuwe PwC Crypto Tax Index, die jurisdicties rangschikt op basis van hoe uitgebreid hun richtlijnen zijn met betrekking tot belasting. Liechtenstein kwam dit jaar als beste uit de bus, gevolgd door Malta, Australië, Zwitserland, Singapore en Hong Kong.
Toch is er nog veel onduidelijkheid over onderwerpen als het lenen en uitlenen van cryptovaluta, DeFi, non-fungible tokens en getokenizeerde activa, aldus PwC.
Adoptie
De laatste maanden zien we dat steeds meer landen Bitcoin serieus nemen, lettend op de maatregelen die ze treffen omtrent belasting.
Zo wil de Zuid-Koreaanse regering 20% winstbelasting gaan heffen op digitale valuta. De belastingdienst van Nieuw-Zeeland roept Bitcoin bedrijven in het land op om de data van hun klanten te delen. Het overheidsorgaan wil de industrie beter in kaart brengen en daar is extra informatie voor nodig.
In het Zwitserse kanton Zug kun je vanaf 2021 zelfs met BTC je belastingen betalen. Bitcoin Suisse faciliteert de betaalmogelijkheden, dat maakte het bedrijf bekend.
Een memo van de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS), stelde onlangs dat een inkomen uit zogenoemde ‘micro tasks’ ook belast zijn. Als je via het Lightning Network enkele centen uitbetaald krijgt voor een klein klusje, moet je dit dus volgens de IRS ook opgeven.
Ben je benieuwd hoe het zit met de belasting in Nederland? Lees dan ons uitlegartikel hierover eens door of kom langs in onze Telegram chat.