Deze 14 Bitcoin bedrijven zijn door Nederlandse cryptowet gestopt

1901 totale weergaven
|

Veertien bitcoin bedrijven zijn er gesneuveld door de Nederlandse cryptowet, die per donderdag 21 mei van kracht is. Bovendien zijn twee bedrijven, General Bytes en Deribit verhuisd naar Panama.

De komende maanden moet duidelijk worden welke namen verschijnen in het openbare register van de Nederlandsche Bank. De toezichthouder toetst momenteel een aantal aanvragen op de wet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze 14 Bitcoin bedrijven zijn gesneuveld door Nederlandse cryptowet

In aanloop naar de nieuwe wetgeving zijn er de nodige slachtoffers gevallen die – vanwege diverse redenen – afzagen om hun activiteiten door te zetten. We zetten de namen voor je op een rij.

1. Bitkassa

Een van de bekendere namen is zonder twijfel Bitkassa. Ze maakten 17 mei bekend te stoppen met haar activiteiten.

BitKassa faciliteert Bitcoin betalingen voor ondernemers in de stad Arnhem. Met het initiatief Arnhem Bitcoinstad uit 2014 hebben Patrick van der Meijde, Annet de Boer en Rogier Eijkelhof het gebruik van Bitcoin in hun stad enorm gestimuleerd. Circa 100 ondernemers maakten gebruik van deze service.

Doorn in het oog zijn de te hoge toezichtskosten en ook principiële bezwaren. Zo staat in een verklaring op hun site.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Wij willen laten zien dat er een alternatief bestaat, een onafhankelijk geldsysteem waarbij de gebruikers zelf de baas zijn en niet zijn overgeleverd aan het gevaarlijke monetaire spel dat centrale banken momenteel spelen.

Het is voor ons daarom extra cru dat uitgerekend de DNB als toezichthouder werd aangewezen. Naast de grote financiële kostenpost dwingt DNB ook verregaande regelgeving af. Deze regeldruk is ons inziens buitenproportioneel voor een bedrijf als BitKassa en de aard en omvang van onze diensten.[/penci_blockquote]

De allereerste aflevering van Hup Bitcoin spraken we met Patrick van Bitkassa.

2. Bittr

Ook Bittr is een bekende en gewaardeerde naam binnen de community. Afgelopen 20 mei is haar dienstverlening definitief stopgezet.

Bij Bittr kon je gemakkelijk een vast bedrag aan BTC per dag, week, maand of jaar aanschaffen middels een simpele bankbetaling. Bittr kocht voor het bedrag dat je stuurde bitcoin en hield daarvan 1,5% in eigen zak.

Een handige service als je beetje bij beetje je stapel aan bitcoin wil vergroten. Deze strategie staat ook wel bekend als ‘dollar cost averaging’.

We spraken oprichter Ruben Waterman in maart dit jaar nog.

3. Nocks

Hetzelfde geldt voor Nocks, een populaire kleine broker onder een specifieke groep beleggers. Dat maakte het bedrijf uit Rotterdam bekend op haar website.

Ze hebben een koper gevonden van hun exchange software, maar de naam daarvan is nog niet bekend gemaakt. De achterliggende BV Nocks Payments is niet verkocht.

Klanten krijgen het advies om vóór 1 juli 2020 hun euro’s op te nemen van hun account. Cryptovaluta moet vóór donderdag 21 mei zijn omgezet in euro’s.

Daarnaast zijn er een aantal minder bekende namen helaas gesneuveld.

4. Coingarden

Coingarden uit Utrecht was de eerste partij die bekend maakt haar avontuur te beëindigen. Ook hier zijn de ’te hoge kosten’ de voornaamste reden. De oprichters focussen nu op de goud brokerage Bitgild.

Niet alleen van het toezicht, maar ook de implementatie van software en de aanstelling van een compliance officer zijn veel genoemde redenen. Dat zijn kostenposten die voor veel start-ups niet te behappen zijn.

Het klantenbestand van Coingarden is overgenomen door Bitmymoney.

5. Post-a-coin

Ook een sympathiek bedrijf, Post-a-coin, een Bitcoin giftcard service van Bèr Kessels. Het idee is simpel: een ansichtkaart met een daarbij behorende hoeveelheid Bitcoin.

Je zou dit als verjaardagscadeau kunnen sturen. Eigenlijk is het een simpele paper wallet, een mooie manier om vrienden te introduceren aan Bitcoin (BTC). Maar ook giftcards vallen onder de wet, een manier namelijk om fiat geld (euro) in BTC om te zetten.

6. Simplecoin

Simplecoin was een Bitcoin mining pool. Het idee was ook vrij simpel: miners konden hun gedolven hashes (digitale punten) in ruilen voor een bepaalde cryptomunt. Daaronder zaten ook proof-of-stake cryptomunten, die niet langer te delven waren.

Christian Grieger, mede-oprichter van Simplecoin, vertelde aan The Block dat ze 42.000 gebruikers en twee werknemers hadden. Samen met Marvin Janssen was Grieger oprichter. De voornaamste reden die genoemd is, zijn privacy-overwegingen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Het minen van bitcoin moet voor iedereen beschikbaar zijn. Daarom weigeren we de privacy van onze gebruikers in gevaar te brengen’.[/penci_blockquote]

7. Chopcoin

Chopcoin was een Nederlands bitcoin gamingplatform Chopcoin. Het was het tweede bedrijf van de bovenstaande Grieger, wat hij in september 2015 oprichtte met Joshua Stoffels. Ze hadden naar eigen zeggen 305.000 geregistreerde gebruikers en twee werknemers.

8. Bitzeb

Ook de Nederlandse Bitcoin beurs BitZeb stopt vanwege de nieuwe cryptowet die binnenkort van kracht is. De eveneens Nederlandse exchange Bitvavo neemt de start-up over voor een onbekend bedrag.

Alle activiteiten op het platform van BitZeb zijn per 29 april stopgezet. Het platform is per 14 mei definitief gesloten.

9. Bitqist

Op 21 mei is bekend geworden dat Bitqist is overgenomen door Bitvavo voor een onbekend bedrag.

10. Retailcoin

Project uit Tilburg dat een netwerk van fysieke winkels rondom haar eigen cryptomunt (Retailcoin) wilde bouwen. Het idee was simpel: je koopt iets bij een winkel en je spaart ‘bonuspunten’ in Retailcoin bij elke nieuwe aankoop.

11. Guldertrader

Vrij obscure naam uit Den Haag, die handelde in Gulden, een altcoin van Nederlandse makelij. Zie ook Nocks bij punt 3.

12. Bitcoinstarterskit

Volgens de site Bitcoinuitleg.nl is Bitcoinstarterskit er ook gestopt. Ze boden een starterskit aan met een voucher om bitcoin te kopen. Onder meer Bitkassa was partner.

Op internationaal gebied zijn er ook enkele namen te betreuren die vanwege de AMLD5-implementatie gesneuveld zijn. Want ook buitenlandse diensten die zich specifiek richten op Nederlandse klanten, dienen zich te registreren. Bovendien implementeren ook andere landen de AMLD5 richtlijn vanuit Brussel.

13. Bottle Pay

Eind vorig jaar gooide het Britse bedrijf de handdoek in de ring, vanwege de strengere wet – en regelgeving.

Bottle Pay is een Lightning bitcoin wallet. Met behulp van Bottle Pay kun je razend snel bitcoin versturen via social media. Handig voor een kleine tip/fooit voor je favoriete streamer of journalist, bijvoorbeeld. Op 31 december 2019 is de wallet uit de lucht gehaald.

14. Faucet Hub

Faucet Hub bood een walletdienst aan sites om microbetalingen te versturen aan gebruikers. Inmiddels is de site offline gehaald.

Verhuizingen

Bovendien zijn er twee bedrijven verhuisd vanuit Nederland naar Panama: Bitcoin ATM fabrikant General Bytes en Deribit, wereldwijd marktleider op het gebied van Bitcoin opties.

We spraken eerder met Martijn Wismeijer van General Bytes en Marius Jansen van Deribit voor Hup Bitcoin over deze ondernemingen.

Speelveld

Nog steeds blijven er binnen het Nederlandse speelveld de nodige namen overeind. Het zijn opvallend genoeg brokers en exchanges die deze reguleringsslag overleven.

We zetten een aantal namen onder elkaar die – naar verluidt – willen registreren bij de DNB. Deze lijst is mogelijk (in) compleet:

De DNB heeft een openbaar register aangelegd van bedrijven die een registratie hebben aangevraagd. Op moment van schrijven zijn er nog géén bedrijven opgenomen in dit register.

Opname in het register volgt zodra een aanvraag is goedgekeurd.

Ook buitenlandse spelers dienen zich te registeren zodra zij Nederlandse klanten werven om Bitcoin of andere cryptovaluta te werven.

Een exchange als Binance werft ook actief naar personeel in Nederland, een indicatie dat Binance zich ook gaat registreren bij de DNB?

Vandaag (zondagavond 7 juni 19.30) geeft het NPO1-programma Reporter Radio aandacht aan deze problematiek.

Hup Bitcoin met Simon Lelieveldt

Met expert Simon Lelieveldt hebben we – enkele weken geleden – de gevolgen van de cryptowet doorgenomen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscryptowet

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...