4 redenen waarom bitcoin (BTC) nu wél boven de $20.000 komt
Bitcoin (BTC) is afgelopen vrijdagnacht door de $10.000 grens geschoten en rijgt in 2019 koersrecord na koersrecord aaneen. Welke redenen liggen aan deze continue stijging ten grondslag? En wat maakt deze rally anders dan de befaamde rally van eind 2017 toen bitcoin boven de $20.000 schoot?
1. Fear of missing out (FOMO) onder institutionele beleggers
Iedereen is het er wel over eens dat $10.000 als een psychologische grens geldt. Het doorbreken leidt tot meer (media) aandacht. Zo besteedt dit weekend Washington Post aandacht aan bitcoin (BTC) en cryptomunten.
Dat wakkert bij meer mensen een gevoel aan dat men de boot mist. Je buurman geniet wel van die bitcoin stijging en jij niet. Je wilt er ook bijhoren en koopt ook BTC. FOMO is een feit. Dat leidt tot meer vraag en logischerwijs tot een hogere prijs.
Het is onbekend hoe dominant deze variabele is, maar het ís een variabele. Vaak trekt analist Tom Lee van Fundstrat de kaart van FOMO.
Niet iedereen kan zich in de lezing van Lee vinden, zoals bijvoorbeeld ‘bear’ Tone Vays. Die zegt:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Tone Vays”]’Ik denk niet dat het doorbreken van de $10.000 echt belangrijk is.Ook in 2017 heeft deze grens niet voor een vertraging gezorgd van de prijsstijging. En dat lijkt in 2019 ook weer het geval te zijn.'[/penci_blockquote]
Beleggingsveteraan Peter Brandt gooide na de doorbraak er een tweet uit met de conclusie: Bitcoin (BTC) kan ooit naar $100.000. Geen enkele asset maakt een herhaalde parabolische hypergroei door. BTC verkeert nu in de vierde groeicyclus, aldus Brandt.
Bitcoin takes aim at $100,000 target. $btcusd is experiencing its fourth parabolic phase dating back to 2010. No other market in my 45 years of trading has gone parabolic on a log chart in this manner. Bitcoin is a market like no other. pic.twitter.com/wE4j3riMgI
— Peter Brandt (@PeterLBrandt) June 22, 2019
Ook Yoni Assia, ceo van broker eToro, wijst op het Libra-effect, de lancering van cryptomunt en blockchain Libra door techgigant Facebook en de Libra Association.
#BitcoinIsBack at $10K this is a very significant Psychological price level
Looks like the #LibraEffect waking up people to good old #Bitcoin
A lot of people (including myself) telling themselves “I should have bought more under $5K”… pic.twitter.com/EB5YGKCZJv— Yoni Assia (@yoniassia) June 22, 2019
Het zijn de instituties, stupid!
In 2017 was de rally grotendeels te verklaren door particulieren die massaal in startups investeerden, ook wel Initial Coin Offerings genoemd (ICO’s). Die hype is in 2019 nagenoeg weg (hoewel er nog steeds honderden miljoenen via ICO’s, IEO’s en ja IDO’s worden opgehaald, red.)
Maar instituties zelf kunnen ook last hebben van FOMO. Als dat ene fonds is het nieuwe ‘hot’ asset investeert, wil een ander fonds niet achterblijven.
Partijen als CME, Bakkt, Fidelity en TDAmeritrade concurreren met elkaar en met cryptobedrijven als Coinbase, Circle en Kraken om institutioneel geld binnen te lokken. Ze hebben gereguleerde platforms opgetuigd om veiliger in deze ‘exotische’ activa te handelen en verzorgen het beheer en de verzekering ervan.
Google Trends wijst uit dat in 2019 het publiek het grotendeels af laat weten en dat het professionele partijen zijn die de huidige rally (voornamelijk) sturen.
Dat houdt in dat FOMO onder retailklanten nog niet eens begonnen is, zo kunnen we voorzichtig concluderen.
Bij futuresplatform CME uit Chicago is het razenddruk. Op 17 juni was er sprake van 5.311 future termijncontracten met een totale waarde van 26.555 bitcoin (BTC). Omgerekend ca. $250 miljoen.
CME Bitcoin futures (BTC) shows growing signs of institutional interest. BTC open interest rose by a record 643 contracts in a single day, establishing a new all-time high of 5,311 contracts on June 17 (26,555 equivalent bitcoin; ~$250M notional). https://t.co/I6A3jD6Iq3 pic.twitter.com/ljz6EbvK79
— CMEGroup (@CMEGroup) June 18, 2019
Ook een investeerder als Grayscale introduceerde een premium op de bitcoin prijs en ook derivatenbeurs BitMEX noteert een nieuw volumerecord (op een zaterdag).
Congratulations bitcoin traders.
We just put in the highest volume day in @BitMEXdotcom’s history.
On a Saturday.#btc #bitcoin #btcusd pic.twitter.com/nxcIbxg9zw
— Joe McCann (@joemccann) June 23, 2019
2. De onderliggende waarden van bitcoin zien er beter uit dan in 2017
De hash rate van het bitcoin netwerk noteerde afgelopen vrijdag een nieuw all-time high van 65,000,000 TH/s. Dat betekent dat het netwerk van bitcoin nóg veiliger is geworden.
Alle onderliggende waarden tonen aan dat bitcoin steeds meer gebruikt wordt: als ruilmiddel op een beurs, maar dus ook als betaalmiddel of oppotmiddel. In tegenstelling tot eind 2017 blijven de transactiefees binnen de perken.
Dat is te verklaren door de optimalisatieslag met SegWit en een off-chain oplossing zoals het Lightning Network, dat meer tractie krijgt onder de bitcoin ontwikkelaars community.
3. Bitcoin halving van de miner rewards
Alles wijst erop dat de bitcoin halving ergens in mei 2020 gaat plaatsvinden. Zodra een miner een block ‘vindt’, krijgt hij 6.25 BTC in plaats van de huidige 12.5 BTC. Dat vermindert dus het aantal BTC dat op de markt komt. Mining pools verkopen namelijk (deels) hun voorraad aan resellers.
Een dergelijke mathematische gebeurtenis leidt tot een prijseffect, zo leert het verleden. Bij de vorige halving, in de zomer van 2016, steeg de prijs van bitcoin van de zomer 2015 tot aan de halving.
Maar ook hier geldt, de geschiedenis is geen garantie voor de toekomst.
Analist PlanB steunt zijn analyses vaak op deze aankomende gebeurtenis.
Yeah that tweet was Jan 9, 2 months before stock-to-flow was published. I indeed think markets are front running the halving. Front running would be in line with Efficient Market Hypothesis: if you believe S2F and that BTC will be $50k May 2020, why wait?https://t.co/Uaow6ClmXd
4. Het grote economische plaatje
Bitcoin is ooit ontstaan als uitdager van de financiële macht, maar het kan zich niet onttrekken aan de wereldeconomie. Bijzonder is dat een groeiend aantal beleggers vasthouden (‘hodl’ in vakjargon) aan hun bitcoin en per definitie niet verkopen, wat de prijs ook doet.
Daarmee is bitcoin hét oppotmiddel bij uitstek, een functie die edelmetalen vaak vervulden zodra de motor van de wereldeconomie hapert. In landen met hyperinflatie is bitcoin een toevluchtsoord.
Anno 2019 loept de economie ook weer stroef na enkele jaren van opbloei. Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, wil weer aan de renteknop gaan draaien en de rente gaat verlagen. De Amerikaanse Federal Reserve blijft voorlopig van de renteknop af.
Volgens Anthony ‘Pomp’ Pompliano, partner bij investeringsfonds Morgan Creek, is het goed nieuws voor bitcoin. Bitcoin wordt namelijk schaarser en ‘normale’ valuta zijn meer aan inflatie onderhevig zodra het weer bijgedrukt wordt.
European Central Bank President Mario Draghi just I hinted at new interest rate cuts and more QE.
Add in the May 2020 Bitcoin halving and you have the perfect storm.
Cut rates.
Print money.
Make BTC more scarce.Long Bitcoin, Short the Bankers!?
— Pomp ? (@APompliano) June 18, 2019
Samenvattend, welke factoren spelen een rol van deze prijsstijging en wat maakt de kans reëel dat de komende jaren de prijs wél boven de $20.000 uitkomt?
Bron: Cointelegraph