2 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Bitcoin Realised Price

De gerealiseerde waarde (realized cap) is in 2018 ontworpen door de analisten Nic Carter en Antoine Le Calvez. Het is het totaal van de laatst geregistreerde on-chainwaarde van alle beetjes bitcoin.

Kocht je ooit voor 10 euro bitcoin en heb je het in je wallet laten staan, dan is de gerealiseerde prijs nog steeds 10 euro aan bitcoin. Terwijl de waarde op basis van de marktprijs hoger of lager dan die 10 euro kan liggen.

Zodra je de realised cap deelt op het aantal bitcoineenheden die ooit zijn gedolven, dan rolt daar de gerealiseerde prijs uit.

Analist Will Clemente heeft echter de gerealiseerde prijs voor een specifieke groep op de markt berekend. STH is een afkorting voor short term holders.

Dat zijn mensen die historisch gezien hun bitcoin niet langer dan 155 dagen vasthouden. Denk aan tradingbots en handmatige handelaren.

Clemente heeft berekend dat hun gemiddelde kostprijs circa $46.000 is. De huidige marktprijs ligt nog onder dit kostniveau.

Zijn conclusie is dan ook: de marktprijs moet eerst boven de $46.000 komen om ook deze groep in de markt in het groen te krijgen. Dat kan leiden tot meer optimisme op de markt, meer vraag naar bitcoin en daarmee een hogere prijs.

'Volgende te nemen horde'

Dat is ook wat de analisten van Glassnode zien. Ze omschrijven $45.900 als de volgende horde die de koers moet nemen.

Dat is de gemiddelde prijs die korte termijn houders na de all-time high van $69.000 gemiddeld voor bitcoin hebben betaald. Sommigen verkopen eerder 'om nog hun geld eruit te krijgen', dat is een deel van verkopende zijde (bears).

Realised HODL Ratio

Willy Woo merkte afgelopen week op dat de vierjarige cyclus van bitcoin ten einde is. Dat komt omdat een steeds groter deel van de traditionele financiële wereld exposure heeft en krijgt in bitcoin. Dus markten komen dicht bij elkaar te liggen.

Het breken van die cyclus wordt mooi geïllustreerd door de metric Realised HODL Ratio.

Het is de verhouding tussen de uitgegeven (verkochte) bitcoin van één week oud en de uitgegeven bitcoin van tussen de één en twee jaar oud.

Na drie cycli is de vierde cyclus geknakt en zijn 'we' nooit in de rode fomozone terechtgekomen. Een dalende metic betekent dat er minder jonge munten worden uitgegeven, een teken dat er weinig nieuwe toetreders zijn bijgekomen.

Momenteel ligt de groene zone (uitbodemen van de markt, bearish territorium) nog zelfs dichterbij dan de rode zone. Het betekent dat hodlers momenteel juist aan het inkopen zijn (want die verkopen in de rode zone, de top). Iets wat Willy Woo eerder deze maand ook al opmerkte...

2 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs
bron: Glassnode

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.