Rente in Amerika al in 2023 omhoog, wat betekent dit voor bitcoin?

De Federal Reserve wil in 2023 de rente met twee stappen verhogen. Het economisch herstel in de VS is namelijk steviger dan verwacht. Opvallend, want in maart dit jaar wilde de centrale bank pas in 2024 de rente verhogen.

Dat laat Fed-voorzitter Jerome Powell weten na een tweedaagse vergadering met de Federal Open Market Committee (FOMC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fed zeer positief over Amerikaanse economie

Inflatie is niet alleen in Nederland aan het stijgen, maar ook in Amerika. De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI), het mandje van consumentenbestedingen waarop de inflatie bepaald wordt, liet in april de hoogste stijging van de afgelopen 13 jaar zien.

Het verhaal is bekend: door de covid pandemie hebben centrale banken veel extra geld gepompt in de economie om bedrijven en particulieren te redden. Het economische herstel komt nu sneller dan verwacht, terwijl de versoepelingen nog niet helemaal voorbij zijn.

De Fed heeft namelijk voor 2023 dat er meer banen bij komen en dus logischerwijs de werkloosheid weer afneemt. Voorzitter Jerome Powell lichtte het als volgt toe: ‘Er is genoeg reden om aan te nemen dat de arbeidsmarkt weer gaat aantrekken met meer banen en minder werklozen tot gevolg. Ook stijgende lonen behoort tot dit spectrum.’

Een meerderheid van het Fed-bestuur verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar met 7% groei en dat de werkloosheid daalt met 4,5%. Het inflatiecijfer ligt met 3% hoger dan verwacht, maar moet in 2022 gedaald zijn naar 2,1%.

Wat doen de centrale bank? Ze houden voorlopig de rente laag tussen de 0% en 0,25% en op deze stand staat de rente sinds maart 2020, het begin van de pandemie. Maar de bankbestuurders denken deze rente vanaf 2023 te laten oplopen.

De rente te snel laten lopen, heeft namelijk ook een risico in zich. De schulden nemen dan meer toe en dan kan het herstel in de kiem smoren.

Rente in Amerika al in 2023 omhoog, wat betekent dit voor bitcoin?
bron: Financial Times

Opkoopprogramma

Ook wat betreft het 'bijdrukken' van geld verandert er niet zo veel. Want de Fed blijft maandelijks $120 miljard aan obligaties opkopen. Het aangaan van deze nieuwe schulden is nodig om nieuw geld in de economie te jagen.

Dus het losse beleid wat vanwege covid-19 is ingezet, is nog niet voorbij. De komende maanden moet duidelijk worden of ‘tapering’, het verkleinen van het opkoopprogramma, nodig is.

Want de gedachte is: zodra de economie aantrekt, hebben bedrijven en particulieren minder financiële steun nodig. Volgens de Fed moet er sprake zijn van een ‘drastische’ verbetering van de economie in vergelijking met december 2020 voordat de geldpers minder hard aanstaat.

Volgens Powell gaat dat volgens een ‘ordelijke, methodische en transparante’ manier. Kortom, nogal een positieve boodschap vanuit de Fed.

Bitcoin

De dollar steeg 0,9% ten opzichte van de euro op woensdagavond, maar bitcoin lijkt weinig te profiteren van het Fed-nieuws. De koers is vandaag bijna onder de $38.000 gezakt.

Beleggers zoeken namelijk wel alternatieven voor de dollar en overheidsobligaties. Bekend is het voorbeeld van de roemruchte hedgefonds manager Paul Tudor Jones. Nog deze week liet hij weten: 5% van zijn vermogen zit in bitcoin om zich te wapenen tegen (toekomstige) geldontwaarding van de dollar.

Hij ziet bitcoin als het instrument om diversificatie in zijn portefeuille aan te brengen. Op fundamenteel niveau, zijn de monetaire eigenschappen van bitcoin zijn geheel anders dan de kenmerken van ons huidige geldstelsel.

Bitcoiners hebben dan ook kritiek op het huidige beleid van de Fed. Anthony 'Pomp' Pompliano wijst erop dat er Amerika nog veel armoede en werkende armen zijn.

De Nederlander Dilutionproof wijst er fijntjes dat je met bitcoin weet wat je hebt. De monetaire eigenschappen van het digitale goud zijn beklonken in gehard staal.


Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikainflatierenteVS

  By Wessel Simons

  Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  bitcoin-logo-bull-run Nieuws
  Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

    Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

  Nieuws
  Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

  In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

  Pepe koers pump Nieuws
  PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

  De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

  Bitcoin
  BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

  Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

  Bitcoin
  HTX, voorheen bekend als Huobi, trekt zich terug voor licentie in Hong Kong

  HTX heeft zijn aanvraag voor een licentie voor een "virtual asset trading platform" in Hong...

  Lees meer