Rente in Amerika al in 2023 omhoog, wat betekent dit voor bitcoin?
De Federal Reserve wil in 2023 de rente met twee stappen verhogen. Het economisch herstel in de VS is namelijk steviger dan verwacht. Opvallend, want in maart dit jaar wilde de centrale bank pas in 2024 de rente verhogen.
Dat laat Fed-voorzitter Jerome Powell weten na een tweedaagse vergadering met de Federal Open Market Committee (FOMC).
Fed zeer positief over Amerikaanse economie
Inflatie is niet alleen in Nederland aan het stijgen, maar ook in Amerika. De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI), het mandje van consumentenbestedingen waarop de inflatie bepaald wordt, liet in april de hoogste stijging van de afgelopen 13 jaar zien.
Het verhaal is bekend: door de covid pandemie hebben centrale banken veel extra geld gepompt in de economie om bedrijven en particulieren te redden. Het economische herstel komt nu sneller dan verwacht, terwijl de versoepelingen nog niet helemaal voorbij zijn.
De Fed heeft namelijk voor 2023 dat er meer banen bij komen en dus logischerwijs de werkloosheid weer afneemt. Voorzitter Jerome Powell lichtte het als volgt toe: ‘Er is genoeg reden om aan te nemen dat de arbeidsmarkt weer gaat aantrekken met meer banen en minder werklozen tot gevolg. Ook stijgende lonen behoort tot dit spectrum.’
Een meerderheid van het Fed-bestuur verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar met 7% groei en dat de werkloosheid daalt met 4,5%. Het inflatiecijfer ligt met 3% hoger dan verwacht, maar moet in 2022 gedaald zijn naar 2,1%.
Wat doen de centrale bank? Ze houden voorlopig de rente laag tussen de 0% en 0,25% en op deze stand staat de rente sinds maart 2020, het begin van de pandemie. Maar de bankbestuurders denken deze rente vanaf 2023 te laten oplopen.
De rente te snel laten lopen, heeft namelijk ook een risico in zich. De schulden nemen dan meer toe en dan kan het herstel in de kiem smoren.
Opkoopprogramma
Ook wat betreft het 'bijdrukken' van geld verandert er niet zo veel. Want de Fed blijft maandelijks $120 miljard aan obligaties opkopen. Het aangaan van deze nieuwe schulden is nodig om nieuw geld in de economie te jagen.
Dus het losse beleid wat vanwege covid-19 is ingezet, is nog niet voorbij. De komende maanden moet duidelijk worden of ‘tapering’, het verkleinen van het opkoopprogramma, nodig is.
Want
de gedachte is: zodra de economie aantrekt, hebben bedrijven en
particulieren minder financiële steun nodig. Volgens de Fed moet er
sprake zijn van een ‘drastische’ verbetering van de economie in
vergelijking met december 2020 voordat de geldpers minder hard
aanstaat.
Volgens Powell gaat dat volgens een ‘ordelijke,
methodische en transparante’ manier.
Kortom, nogal een positieve boodschap vanuit de Fed.
Bitcoin
De dollar steeg 0,9% ten opzichte van de euro op woensdagavond, maar bitcoin lijkt weinig te profiteren van het Fed-nieuws. De koers is vandaag bijna onder de $38.000 gezakt.
Beleggers zoeken namelijk wel alternatieven voor de dollar en overheidsobligaties. Bekend is het voorbeeld van de roemruchte hedgefonds manager Paul Tudor Jones. Nog deze week liet hij weten: 5% van zijn vermogen zit in bitcoin om zich te wapenen tegen (toekomstige) geldontwaarding van de dollar.
Hij ziet bitcoin als het instrument om diversificatie in zijn portefeuille aan te brengen. Op fundamenteel niveau, zijn de monetaire eigenschappen van bitcoin zijn geheel anders dan de kenmerken van ons huidige geldstelsel.
Bitcoiners hebben dan ook kritiek op het huidige beleid van de Fed. Anthony 'Pomp' Pompliano wijst erop dat er Amerika nog veel armoede en werkende armen zijn.
De Nederlander Dilutionproof wijst er fijntjes dat je met bitcoin weet wat je hebt. De monetaire eigenschappen van het digitale goud zijn beklonken in gehard staal.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!