3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Bijna helft bitcoin adressen op verlies

Een dag om te herinneren, de dag dat bitcoin weer eens onder de $30.000 schoot. Bitcoin heeft als assetklasse circa 282 miljard dollar ingeleverd sinds januari 2022. Die duikeling is in gang gezet door gerommel bij Luna Foundation Guard, de organisatie achter stablecoin Terra ($UST). Die paniek leidde tot een record aan bitcoin dat naar beurzen is gestuurd afgelopen 24 uur, ziet ook analist TXMC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zodra bitcoin stijgt of daalt zoals nu, dan heeft dat direct effect of iemand op winst of verlies staat. Met de blockchain van bitcoin hebben marktvorsers de historische koopdata voorhanden. Uit data van IntoTheBlock blijkt dat 47,2% van alle bitcoin adressen op virtueel in het rood staan.

Daar staat tegenover dat 46,5% van alle bitcoin adressen nog in het groen staan (op het moment van data-analyse door IntoTheBlock). Circa 6% staan op break-even tegen de huidige marktprijs.

Deze analist baseert zich op cijfers van CryptoQuant en komt met een vergelijkbaar cijfer van 46,8% van de uitstaande bitcoin die op verlies staat.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs
bron: CryptoQuant

Dit wordt ook gestaafd door de Spent Output Profit Ratio (SOPR) van Glassnode. Deze indicator registreert het verschil tussen het aankoop - en verkoopbedrag. Een waarde boven 1 betekent virtueel winst, een waarde onder de 1 betekent virtueel verlies.

In de onderstaande grafiek duikelt deze indicator naar beneden, wat resulteert in een lage van 0.93. En zodra meer mensen met verlies verkopen, daalt de prijs nog verder zodra de vraag achterblijft, vervolgens is er weer een nieuwe groep die op verlies komt.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs
bron: Glassnode

2. Spent Volume Age Bands (SVAB)

De Spent Volume Age Bands (SVAB) geeft informatie hoe bitcoin houders hun munten spenderen. Het is een combinatie van het handelsvolume met de leeftijd van elk beetje bitcoin (UTXO) dat is uitgegeven.

Hoe lichter de kleur, hoe jonger de munt is uitgegeven. In een bullmarkt worden er relatief veel nieuwe adressen aangemaakt, en wordt het volume dus grotendeels bepaald door adressen die niet zo lang bestaan. Maar ook in een neergaande markt zijn het doorgaans marktparticipanten die kort in de markt zijn die hun btc uitgeven.

Hoe ziet de grafiek van de afgelopen drie maanden eruit? Opvallend is dat het handelsvolume in april gedomineerd wordt door jonge munten (donker - en lichtgeel). Dat kan erop duiden dat entiteiten achter oudere adressen hun bitcoin gemiddeld minder uitgeven dan jongere adressen. Zij hebben immers gekocht tegen lagere prijzen dan nu het geval is ( ~$32.000).

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs

3. Realized HODL Ratio (RHODL)

De Realized HODL ratio, ook van Glassnode, is een statische manier om toppen bodems van de markt in te schatten. De RHODL is de verhouding tussen uitgegeven bitcoin van één week oud en de uitgegeven bitcoin van tussen de één en twee jaar oud. Nu de prijs daalt, komt de groene bearish zone in zicht. Zodra deze indicator in het groen belandt, is er duidelijk sprake van een oververkochte markt en komt de bodem steeds meer inzicht. De komende weken moet duidelijk worden of de prijs boven de $30.000 blijft of niet.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs
bron: Glassnode

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...