3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs

Met de bitcoinon-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Realized cap

De gerealiseerde marktwaarde (realized cap) is een on-chainindicator die in 2018, tijdens de vorige bearmarkt, is ontworpen door Nic Carter en Antoine Le Calvez. De laatst bekende prijs op de blockchain van een beetje bitcoin noemen we de gerealiseerde prijs (realized price). Tel je al die beetjes op, dan noem je het totaal een realized cap.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kocht je ooit voor 15 euro aan bitcoin en heb je het laten staan op je adres, dan is de gerealiseerde prijs nog steeds 15 euro aan bitcoin, wat de marktprijs ook is. Het zegt iets over iemands historische gemiddelde aankoopprijs.

Tijdens deze correctiemarkt wrijft de Nederlandse analist Maartunn van Cryptoquant het er fijntjes in: momenteel zijn de sats in fiat termen goedkoper dan minstens drie maanden geleden. Voor zijn analyse heeft hij de leeftijd van de beetjes bitcoin gekoppeld aan de realiseerde prijs overigens. Dezelfde sat voor de helft van de (dollar) prijs dus (géén financieel advies!).

bron: CryptoQuant

2. Voorraad amper in beweging

We hebben het eerder geconcludeerd: het is zeer rustig op de blockchain. De metric die de Amerikaanse analist Will Clemente deelt op Twitter, past in dat plaatje.

78% van de gedolven bitcoin voorraad is de afgelopen zes maanden niet van zijn plek gekomen. Een groep van hardnekkige hodlers dus, ondanks de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, de energiecrisis en de post-covid inflatiegolf.

3. Correlatie met goud stijgt

Het zijn onder meer de analisten van de Bank of America die het opmerken: de correlatie van bitcoin met goud neemt toe en met de aandelenindices neemt áf. Ook de Britse analist Charles Edwards ziet dit ook en associeert dit patroon (stijgende correlatie bitcoin-goudkoppel) met de bodem van een bearmarkt. Volgens hem heeft bitcoin zijn ketenen losgemaakt en maakt btc zich op voor een beweging...

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...