3 redenen waarom Bitcoin (BTC) nog steeds in een bullmarkt zit

De bitcoin (BTC)
koers consolideert rond de niveaus $33.000 en $34.000 na de
koersopleving op vrijdagochtend.
De plotse stoot naar
$38.260, door het Elon Musk nieuws, bleek een kortstondige ‘pomp’.
Het record van $42.000 eerder deze maand lijkt ver weg. Zitten we nog een in bull markt?

Bitcoin miners blijven verkopen

Een van de redenen
dat de koers niet verder stijgt, is dat miners blijven verkopen boven de $30.000. Dat houdt de verkoopdruk hoog, en die druk komen de
kopers niet te boven.
In de onderstaande grafiek van CryptoQuant zijn de verkooppieken zichtbaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo hebben miners op vrijdag 29 januari 16.600 BTC uit hun wallet verplaatst bij een gemiddelde spotprijs van $34.200. Een dag later, op zaterdag 30 januari, is er 10.700 BTC verschoven bij een gemiddelde spotprijs van ~$34.300.

3 redenen waarom Bitcoin (BTC) nog steeds in een bullmarkt zit

Dat leidt prijstechnisch tot een vrij saaie, voorspelbare periode voor bitcoin begrippen. Maandag 25 januari
begon met een koers van $32.580 en we staan één week later op
vrijwel hetzelfde niveau. Ook het aflopen van een grote hoeveelheid opties afgelopen vrijdag heeft tot weinig koersschommelingen geleid. Je kunt ook stellen: ondanks de verkopen onder miners blijft de koers relatief stabiel.

Waarom we nog in een bullmarkt zitten

On-chain analist Willy Woo, doorgaans goed ingevoerd, komt met een interessant draadje waarin hij een aantal markttrends uitlicht. Vooropgesteld: we zitten weliswaar in een consolidatiefase, maar we zitten nog steeds in een bullmarkt (meer koper dan verkopers, meer greed dan fear).

Allereerst staan beleggers nog op winst. Woo gebruikt onder meer de SOPR-indicator, die meet hoeveel bitcoin adressen op winst staan nadat ze op de blockchain zijn aangemaakt.

Deze waarde staat momenteel nog boven de 1, wat betekent dat beleggers met winst kunnen verkopen. Raakt de indicator onder de 1, dan is dat een teken dat beleggers met verlies verkopen en is er sprake van een bearish cyclus. Daar is nog géén sprake van.

Kijkende naar de RSI-waardes, spreekt Woo van een reset waarbij de markt niet meer oververhit is, zo oordeelt Woo.

Maar wie kopen dan die munten van de bitcoin miners? Volgens Woo zijn het lange termijn investeerders die hij ‘strong hodlers’ noemt. De bitcoin bezitters die simpelweg BTC sparen en niet willen capituleren wat er ook gebeurt.

Woo voorziet een consolidatie tot boven $29.000 en geen levels daaronder. Verandert het marktbeeld ten faveure van de bulls, dan ligt het plafond voorlopig bij $56.000 op de middellange termijn

3 redenen waarom Bitcoin (BTC) nog steeds in een bullmarkt zit

Bovendien ziet de analist het aantal bitcoin adressen in snel tempo groeien. Sterker, deze aanwas ligt hoger dan ooit.

Subreddits populair

Die aanwas zien we terug in de toestroom naar sociale media én bitcoin beurzen, die afgelopen week meer dan eens plat lagen.

Een van de verklaringen is algemene ontevredenheid over het huidige geldstelsel en het openbare bestuur. Het nieuws rondom de Tesla topman én het Gamestop-beurssoap is daar een resultante van, waar sociale media zoals Reddit en Telegram, waar de revolutie digitaal tot uitdrukking komt. Het geeft deze platformen een enorme boost.

Ook de communities waar bitcoin besproken wordt, zien een opmerkelijk toeloop van nieuwe geïnteresseerden. Alleen al de subreddit r/bitcoin laat dagelijks 20 – tot 30.000 nieuwe mensen toe. Deze groep telt nu ruim 2 miljoen gebruikers.

Is dit het voorzichtige begin van een revolte tegen het Wall Street kapitaal, als exponent van de elkaar vervlochten belangen van de zittende politiek, staat en markt? ‘Gamestop’ heeft duidelijk gemaakt dat de mix van sociale media, lockdown én activistische techondernemers een dodelijk is.

Met de toekomstige kapitaalsoverdracht van babyboomers naar millennials krijgt die explosieve mix nog een extra injectie. Of het pleidooi voor een meer transparante manier van prijsontdekking en minder ingrijpen door de overheid het wint, moet de komende jaren uitwijzen. Een deel van de millennials kúnnen na deze overdracht hun stem laten horen via hun portemonnee, maar de vraag is of dat ook gebeurt.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...