38-jarige man liet witwassen op Bitcoin pinautomaat toe, hij hielp ook een undercover agente

Een 31-jarige man uit Groningen hangt een taakstraf van 80 uur boven het hoofd omdat er via een bitcoin ATM in zijn zaak geld werd witgewassen. De ondernemer had van 29 maart 2018 tot 31 januari 2019 een bitcoin pinautomaat in zijn zaak staan. Dat meldt RTV Noord.

Tegenover de rechter vertelt de man dat hij niet echt wist hoe het apparaat werkte. Op aanraden van een bezoeker uit Amsterdam besloot hij de pinautomaat in zijn zaak te laten plaatsen. Hij kreeg daarvoor een kleine maandelijkse vergoeding.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De aanklager verwijt de Groninger dat hij niet wist dat er zwartgeld in de machine ging. De officier van Justitie acht bewegen dat hij medeplichtig is aan witwassen. Naast de taakstraf is er ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden tegen de ondernemer geëist.

Bitcoin ATM

Een bitcoin ATM, of pinautomaat, werkt vrij eenvoudig: je kunt er met contant geld (euro’s, dollars) BTC kopen. De operators vragen hiervoor een fee en betalen vaak een klein bedrag aan de eigenaar van het pand waar de hardware staat.

Ook bij dit soort verkooppunten moet je je tegenwoordig legitimeren in Nederland. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld een vingerafdrukscan of het tonen van je ID-kaart/paspoort. Sommige operators maken voor kleine bedragen nog een uitzondering.

Identificeren

Je kunt echter de instellingen voor identificatie e.d. omzeilen. De gebruikers konden anoniem geld storten en betaalden op het gehele bedrag 5 procent voor het wisselen van hun euro voor BTC. Dat percentage ligt vaak (zeker voor grotere bedragen) een stuk lager.

Het lijkt dus op een stukje ‘service’: jij blijft anoniem, maar moet daarvoor wel een hoger bedrag betalen.

Undercoveragent

Een undercoveragent werd ingezet om uit te zoeken wat de ondernemer te maken had met de machine. Over de agente doet de verdachte een opmerkelijke uitspraak tegenover de rechter: ”Ik dacht dat het een prostituee was.”

De agente wisselde 1.200 euro in. Boven de grens van 1.000 euro vindt er automatisch een ID-controle plaats, die grens ligt tegenwoordig een stuk lager overigens.

De man uit Groningen schoot te hulp: hij bood aan om de bedragen in tweeën te splitsen om zo de controles te omzeilen. Daarna werden er nog twee van dit soort transacties gedaan. Die laatste twee transacties vonden plaats buiten de openingstijden van de winkel.

De verdachte verklaart volgens RTV Noord: ”Ik dacht dat het een prostituee was en dacht dat het voor haar veiliger was als verder niemand in de winkel zou zijn.” De officier van Justitie gelooft niets van dit verhaal en acht de ondernemer daarom medeplichtig aan witwassen.

Het verhaal is ook niet erg overtuigend, de agent liet namelijk ook nog doorschemeren dat het ging om geld uit de verkoop van wiet. En dat is nou eenmaal nog altijd een grijs (of illegaal) gebied in Nederland.

Dit waren niet de enige transacties die op deze manier de controles omzeilde, waarmee de winkelier witwassen in de kaart speelde. De Groninger heeft volgens de officier van Justitie slechts een kleine rol gespeeld, hij stelde criminelen in staat om geld wit te wassen naar een ‘legitiem betaalmiddel’.

Over twee weken hoort de 38-jarige man de uitspraak van de rechter.

Poll

Heb jij wel eens een bitcoin pinautomaat gebruikt om bitcoin te kopen?



Lees meer over:
bitcoin atmmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...