43% van handelsvolume Bitcoin uit periode dat Amerikaanse markt actief is

De Amerikaanse traders domineren de bitcoinhandel. Dat blijkt uit een rapport van Arcane Research. Zelfs in het weekend blijven ze opvallend actief.

Handel in de namiddag

Het Noorse bedrijf is in een aantal metrics van de cryptomarkt gedoken, waaronder het handelsvolume van Bitcoin en de correlatie met de aandelenmarkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor het onderzoek gebruikte Arcana data over de eerste zestien dagen van 2022. Wat blijkt? Er is duidelijk een toename van het handelsvolume op cryptobeurzen te zien op de momenten dat de Amerikaanse markt actief is. Gemiddeld komt 43% van al het handelsvolume uit deze periode.

Ze zetten deze uitspraak kracht bij met de volgende grafiek:

43% van handelsvolume Bitcoin uit periode dat Amerikaanse markt actief is

Goed om te benoemen: voor de ‘Amerikaanse handelsuren’ hanteren ze de periode tussen 15.00 uur en 21.00 uur Nederlandse tijd. Het is duidelijk te zien dat er in deze tijd meer werd verhandeld op de grote beurzen.

Belangrijk is wel dat de bitcoinmarkt 24/7/365 open, in tegenstelling tot de aandelenmarkten.

Interessant is ook dat Amerikaanse handelaren enthousiast aan de week beginnen. Tot 50% van het handelsvolume voor bitcoin vond plaats op de maandagen en dinsdagen (die in het onderzoek zijn meegenomen).

In december was er een andere opmerkelijke trend gaande. Op de momenten dat de Chinese markt open was, daalde de prijs van bitcoin, terwijl het steeg op de momenten dat Europa en de VS wakker was.

Een voor de hand liggende reden was dat Chinese cryptobeurzen voor het einde van het jaar hun handelsdesks voor mainland China moesten sluiten. Dit zorgde voor een verkoopdruk op beurzen zoals Binance en Huobi.

Correlatie met aandelen

Een andere conclusie die Arcane trekt, ligt in het verlengde hiervan. De correlatie met de Amerikaanse aandelenmarkt is hoog. De prijs van de S&P500 gaat steeds meer hand in hand met die van bitcoin.

De 90-daagse correlatie van de twee is momenteel het hoogst sinds oktober 2020. Tegelijk neemt de volatiliteit af, wat volgens Arcane een voorteken is van vuurwerk.

Kaiko kwam vorige week met dezelfde conclusie. Uitlatingen van de Federal Reserve over het monetair beleid zijn hier debet aan. Deze correlatie viel ook het IMF op in een rapport over cryptovaluta.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshandelsvolume