‘8 miljoen bitcoin op verlies’

De bitcoin koers handelt momenteel net onder de 17.000 dollar en dat is niet wat de meesten hadden voorzien tijdens de bullrun van 2021. Destijds gingen er koersvoorspellingen van 100.000 dollar rond en was het volgens de gemiddelde analist een kwestie van tijd voordat bitcoin zijn maanlanding zou voltooien. Inmiddels weten we wel beter en zitten gigantisch veel mensen met ongerealiseerde verliezen.

Ongerealiseerde verliezen

Als we de cijfers van Glassnode mogen geloven, dan staan er momenteel 8 miljoen bitcoin onder water. Hetgeen een absoluut record vormt. Op basis van de cijfers van 26 december staan 1.889.585 bitcoin van korte termijn holders op een verlies en 6.057.858 bitcoin van lange termijn holders.

Korte termijn holders zijn overigens mensen die hun bitcoin korter dan 155 dagen in bezit hebben. Zodra iemand over die grens gaat, wordt de kans dat ze zomaar verkopen statistisch gezien een stuk kleiner, zo berekende Glassnode ooit. Om die reden maakt het een onderscheid tussen deze twee klassen van bitcoin holders.

Recordhoeveelheid van 8 miljoen bitcoin staan op een ongerealiseerd verlies

Zowel voor korte termijn holders als lange termijn holders is dit prijsniveau echter een ware nachtmerrie. De muur van ongerealiseerde verliezen is nog nooit zo hoog geweest, maar dat kan uiteraard ook wijzen op een potentiële bodem. Aan de ene kant is het zuur, maar aan de andere kant kan het ook betekenen dat de ellende bijna voorbij is.

Is de bodem al daar?

Waar de meeste indicatoren inmiddels al geruime tijd aangeven dat we op of rond de bodem zitten, zijn er analisten die geloven dat de zogenaamde macro-bodem nog moet komen. Een populair prijstarget voor deze bearmarkt is bijvoorbeeld de koers van 10.000 dollar, die volgens velen in het eerste kwartaal van 2023 weleens om de hoek kan komen.

Al zijn er ook analisten, zoals il Capo of Crypto, die geloven dat de voorspellingen van een koers van 10.000 dollar wat overtrokken zijn. "Ik denk dat de meeste bears die een koers van 10.000 dollar verwachten over het hoofd zien dat er veel steun is voordat we dat niveau bereiken. De zone van 11.000 tot 13.000 dollar is heel sterk en die zou het moeten houden", aldus Capo.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....