Aandelen MicroStrategy stijgen 7% na bitcoinrapport Duitse bank

De aandelen van Microstrategy zijn plots met 7% gestegen. Aanleiding is een rapport van de Berenberg Capital Markets, die stelt dat de komende bitcoin halvening een run op aandelen van bitcoinbedrijven gaat veroorzaken.

Berenberg Capital Markets is de Amerikaanse dochter van de Duitse private bank Berenberg, daterend uit 1590. Volgens de analisten triggert de komende halving meer vraag naar bitcoin maar ook bedrijven die bitcoin op de balans hebben. Je moet nu ruim 400 dollar voor één aandeel MSTR neerleggen, zo blijkt uit gegevens van Yahoo.

Het bedrijf van Michael Saylor heeft ruim 152.000 bitcoin in bezit, onlangs kocht de beursgenoteerde ICT-dienstverlener nog 12.333 bitcoin bij.

Volgens de analisten kan er door de halvening - net zoals bij de vorige drie halvenings - meer vraag ontstaan naar btc en dat heeft ook gevolgen voor het aandeel MSTR. "Als de vierde halvening een sterke rally in de prijs van Bitcoin teweegbrengt zoals eerder het geval was bij de eerste drie, dan gaan ook de aandelen van MSTR stijgen. De correlatie tussen de aandelenprijs van het bedrijf en de prijs van Bitcoin is namelijk ongeveer 0,90."

Het eerstvolgende koersdoel voor het aandeel is 430 dollar per stuk tegenover de huidige prijs van 407 dollar op moment van schrijven. Historisch gezien volgt de prijs van het aandeel de prijs van bitcoin. Zo hebben beleggers door het aankopen van het aandeel indirect exposure aan bitcoin zonder de fysieke bitcoin te hoeven bezitten.

De bitcoin halvening is een ingebakken mechanisme in het bitcoinprotocol dat om de vier jaar plaatsvindt. De laatste keer vond het in mei 2020 plaats, en nu is deze te verwachten in april 2024. Bij een halving wordt de uitgifte van nieuwe bitcoins gehalveerd. Momenteel zitten er 6,25 bitcoin in elk blok dat circa elke tien minuten door een miner gevonden wordt. Per april 2024 zijn dat 3,125 btc, met andere woorden: de helft minder verse bitcoin in handen van miners.

Toeval of niet, maar de ultieme deadline voor de Securities & Exchange Commission (SEC) voor het af - of goedkeuren van bitcoin exchange traded funds (ETF's) valt op 19 maart 2024, zo ziet analist Will Clemente. Ook de vorige SEC-voorzitter Jay Clayton vermoedt dat de SEC deze keer geen reden meer heeft om een ETF geen doorgang te laten vinden.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMicroStrategy

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...