Aandelen van Bitcoin mining bedrijven doen het beter dan BTC zélf

Aandelen van beursgenoteerde Bitcoin miners doen het erg goed. Ze presteren zelfs beter dan bitcoin zélf, zo blijkt uit rapportage van BitcoinMagazine.com. Onder andere de aandelen van Riot Blockchain (RIOT), Hut 8 Mining Corp (HUT), Marathon Digital Holdings Inc (MARA) en Bitfarms Ltd (BITF) staan flink in het groen.

Beursgenoteerde Bitcoin miners

Deze week werd bekend dat vermogensbeheerder Fidelity een belang van 7,4% kocht in Marathon Digital. Ze voegen de aandelen toe aan vier van zijn indexfondsen. Het nieuws van de aankoop van Fidelity volgde op de aankondiging dat Marathon om 30.000 Antminer S19J Pro’s opkoopt, voor maar liefst $120,7 miljoen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het zijn maar een paar signalen die een duidelijke trend aangeven: mining is een hot topic in de VS.

Over het algemeen blijven de waarderingen van Bitcoin miners stijgen. Ze overtreffen zelfs bitcoin, als je de grafiek van beurgenoteerde miners vergelijkt met bitcoin, startend in mei 2021. Vooral sinds het begin van 2020 hebben mining-aandelen erg goed gepresteerd.

Aandelen van Bitcoin mining bedrijven doen het beter dan BTC zélf

Duidelijke ‘bullish’ trend

Er zijn verschillende redenen waarom de miners goed presteren. Ten eerste zijn het voornamelijk Amerikaanse mining bedrijven die beursgenoteerd zijn. Doordat miners uit China gedwongen werden om te stoppen, nam het speelveld voor de resterende miners uit de Verenigde Staten toe. Minder concurrentie levert immers grotere winsten op.

Daarnaast (en misschien wel hierdoor) konden ze de laatste maanden enorm uitbreiden. We hebben de laatste tijd regelmatig bericht over aankopen van nieuwe rigs, en datacentra die werden uitgebreid:

  1. Amerikaanse Bitcoin miner Greenidge koopt 8.300 nieuwe rigs bij
  2. Bitcoin miner uit Amerika breidt uit: 46% meer rekenkracht
  3. Bitcoin mining firma Argo leent $20 miljoen om nieuwe locatie in Texas te bouwen
  4. Bitcoin mining bedrijf haalt $105 miljoen op, focus op overbodige steenkool als energiebron

Tegelijkertijd kruipt de bitcoin prijs uit een dal. Veel van de miners hebben bitcoin op de balans staan. Bij een stijging van de bitcoin prijs, neemt ook de waardering van het aandeel toe.

Omdat er nog geen Bitcoin ETF is in de Amerikaanse markt, worden veel bitcoin-mining-aandelen opgenomen in ETF’s van vermogensbeheerders. Het is een makkelijke manier om toch blootstelling te vinden in de Bitcoin markt. Zo kondigde Viridi Fund vorige week een ‘groen mining fonds‘ aan.

Toch is het goed om te benadrukken: mining-aandelen zijn een andere activa dan bitcoin zélf. Miners gaan op den duur weer te maken krijgen met kleinere winstmarges, en investeringen kunnen teruglopen. Bitcoin als valuta en internetgeld heeft te maken met andere dynamieken.

Toch presteerde Bitcoin minder goed dan de mining aandelen, zoals te zien is in onderstaande grafiek:

Aandelen van Bitcoin mining bedrijven doen het beter dan BTC zélf

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!