Rechtszaak tegen man achter miljarden scam OneCoin gaat door

Update – De rechtbank van het zuidelijke district van New York geeft toestemming om door te gaan met de rechtszaak tegen David Pike. Hij wordt gelinkt aan het piramidespel OneCoin. Dat meldt FinanceFeeds

Pike

Pike was de chief operating officer van een private-equityfonds genaamd Fenero Funds. Het fonds werd in het leven geroepen om geld van de OneCoin Ponzi scheme.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Pike wordt er van beschuldigd gelogen te hebben tegen agenten van de FBI, maar ook tegen de Amerikaanse belastingdienst en tegen advocaten van New York.

Kortom: de man zit in de problemen. Pike beweert niks te weten van de $400 miljoen die via zijn fonds zou zijn witgewassen.

Website offline

2 december:: De website van het piramidespel OneCoin is eindelijk opgehouden te bestaan. Maanden nadat de Amerikaanse autoriteiten verschillende betrokkenen oppakte. Gezamenlijk stalen de criminelen achter OneCoin zo’n $4 miljard aan investeringen van slachtoffers.

Volgens BehindMLM, een populair platform die oplichtingspraktijken in de gaten houdt, is de website OneCoin.eu sinds 30 november offline.

Het domein was geregistreerd bij EurID en ook zij melden dat de website offline is. De reden is duidelijk: de aanklachten tegen OneCoin waren aanleiding om de boel af te sluiten.

Dit is een nieuwe stap in het proces rondom de grote oplichtingspraktijken van de mensen achter OneCoin.

24 november: Mark Scott (51), de advocaat achter de ponzi scheme OneCoin, is schuldig bevonden aan het witwassen van $400 miljoen van de criminele gelden. Dat blijkt uit een jury-uitspraak voor de rechtbank in New York. Scott riskeert voor twee misdrijven een gevangenisstraf van maximaal 50 jaar. Een rechter moet nog definitief uitsluitsel geven over zijn straf.

Voor de duidelijkheid: OneCoin heeft niets te maken met bitcoin (BTC).

OneCoin-ponzi

OneCoin Ltd., in 2014 opgericht in Sofia, is te omschrijven als een klassiek piramidespel. Net zoals bitcoin zou de token gemined zijn, maar er was geen sprake van een token of onderliggende blockchaintechnologie.

Ook de waardebepaling van de token kwam niet tot stand op een markt, maar dat bepaalde OneCoin zelf. De prijs steeg van 0,50 euro naar 29.50 euro op januari 2019.

Zoals gebruikelijk bij multi-level-marketing krijgen leden commissie, zodra ze nieuwe leden werven. Zo ontstaat een piramide, waarbij de leden in de top de meeste commissiegelden opstrijken. Maar in dit geval kregen de beleggers er niets voor terug.

Naar verluidt is er met deze grootschalige fraude-operatie 3,35 miljard euro aan omzet gegenereerd bij duizenden gedupeerden. De winst wordt geschat op 2,23 miljard euro, zo blijkt uit dit gerechtelijke document van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Lijst van betrokkenen

De veroordeling voegt een nieuwe naam toe aan de groeiende lijst van veroordeelde betrokkenen bij de OneCoin operatie. Eerder zijn twee andere betrokkenen bij OneCoin in Singapore aangeklaagd wegens het promoten van OneCoin.

In de zaak tegen Scott riep de openbaar aanklager in New York Ierse bankbestuurders op om te getuigen tegen Scott, die in september 2018 is opgepakt.

De aangeklaagde jurist is een voormalige partner van advocatenfirma Locke Lord uit Dallas, Texas. Hij was woonachtig in de staat Massachusetts.

Celstraf en royement

Scott is veroordeeld voor het witwassen van $400 miljoen, een behoorlijk gedeelte van het opgehaalde geld.

Volgens de rechter is bewezen dat deze witwasoperatie in 2016 begon. De advocaat kan een maximale celstraf van 50 jaar tegemoet zien. Ook is er sprake van een royement uit zijn ambt.

Hoe zijn de criminele gelden witgewassen? Het geld stroomde door een verfijnd netwerk van frauduleuze aandelenfondsen en bankrekeningen op de Britse Maagdeneilanden, Ierland en Kaaimaneilanden.

Scott zou een deel van zijn opbrengsten op een Ierse bankrekening hebben gestald. De advocaat zou 50 miljoen dollar voor zichzelf hebben afgeroomd in het witwasproces.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Landsadvocaat Geoffrey S. Berman”]’Hij heeft $50 miljoen in eigen zakken laten glijden. Hij schepte op dat bij 50 miljoen dollar had verdiend voordat hij 50 jaar werd. Nu ligt er mogelijk 50 jaar celstraf op hem te wachten’,[/penci_blockquote]

Scott liet de teugels lekker vieren: een collectie van luxe horloges, honderduizenden dollars in cash, een Ferrari en diverse Porsches, een 17 meter lang zeiljacht en drie miljoenvilla’s in Cape Cod, Massachusetts.

De veroordeling van Scott komt in de week dat Konstantin Ignatov, de broer van mastermind Ruja Ignatova een deal sloot met aanklagers in Californië.

OneCoin

OneCoin wordt wereldwijd gezien als regelrechte oplichting. Op elk continent is Onecoin verboden van Afrika, Azië, Noord-Amerika en Europa. In China alleen al zijn er sinds september 2017 98 betrokkenen opgepakt vanwege betrokkenheid bij de scam.

Des te opvallender is dat Onecoin blijft opereren vanuit Bulgarije, het thuisland van oprichtster Ruja Ignatova. Alias de ‘Missing Cryptoqueen’ zoals de BBC haar in een zeer onthullende podcastserie gedoopt heeft.

Er loopt een arrestatiebevel tegen Ruja Ignatova, maar deze lijkt van de aardbodem verdwenen.

Zodra de rechter de straf uitspreekt, dan start de celstraf formeel op 21 februari 2020 voor Scott.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...