AFM geeft les op mbo-opleidingen over beleggen in bitcoin

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat voorlichting geven over bitcoin op tientallen mbo-opleidingen. De Nederlandse toezichthouder maakt investeren in bitcoin en cryptocurrency onderdeel van hun lessen over beleggen en speculeren. Dat meldt de NOS.

De AFM wil met name waarschuwen voor de risico’s bij het investeren in deze industrie. En dat op zichzelf is niet gek, het internet zit vol met oplichters. Dat is in de wereld van tienduizenden tokens en marketingstrucs niet anders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gastles

De NOS was aanwezig bij een van de gastlessen. Tom Smiers, van de AFM, geeft uitleg: “Bij crypto’s hebben we serieuze zorgen dat je wordt verleid om heel snel geld te verdienen,We zien dat er veel geadverteerd wordt en de ene advertentie is nog aanlokkelijker dan de ander. Het snel geld verdienen staat vaak centraal.”

Smiers is zelf actief als toezichthouder op beleggingen in de retailmarkt. Op het ROC Amstelveen kwam de NOS al snel leerlingen tegen die geld hebben geïnvesteerd in ‘crypto’.

Koopadvies op social media

De AFM geeft ook aan dat er veel wordt verkocht via social media. Niet alleen echte influencers promoten allerlei projecten, ook zijn er veel nepadvertenties te vinden.

Voor dat laatste hoef je in Nederland niet ver te zoeken. Een prominent voorbeeld daarvan is de rechtszaak tussen John de Mol en Facebook. De gelijkenis van De Mol werd/wordt op Facebook vaak gebruikt bij neppe bitcoin advertenties. Beide partijen schikken hun geschil via ‘een minnelijke regeling‘.

De Autoriteit Financiële Markten kan aan dit soort praktijken weinig doen, geeft Smiers aan tegenover de NOS: “Het feit dat we nog geen wettelijk mandaat hebben, betekent niet dat we onze stem niet willen laten horen. Dat betekent dat we middels deze lessen een waarschuwend geluid laten horen en het gesprek erover met de jongeren willen aangaan.”

Laat je niet gek maken

Op deze website houden we het gewoon bij bitcoin. Maar ook in het geval van bitcoin kun je op allerlei manieren je geld verliezen. Oplichters, hackers of ‘mooie’ investeringskansen kunnen je een hoop geld kosten.

Het advies is daarom ook: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Je bent hoe dan ook zelf verantwoordelijk voor hoe je met je geld om gaat. In een harde online wereld zijn er maar weinig manieren om je geld terug te krijgen als je bent bestolen.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!