De Week in Bitcoin: Elon en China laten BTC bloeden tot $30.000

We kijken terug op een enerverende week met nieuws over de prijs, de markt en de technologie rondom Bitcoin, de beste uitvinding sinds het Internet. Lees het weekoverzicht van week 20 van 2021.

China verscherpt controle op bitcoin miners

De centrale overheid van China grijpt in: ze willen het delven van bitcoin in het land aan strengere controles gaan onderwerpen en op termijn gaan uitfaseren vanwege milieudoelstellingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Miners consumeren relatief veel groene stroom en de overheid wil deze stroom anders aanwenden, zo luidt de interpretatie van Nederlandse ondernemer Marc van der Chijs die zich baseert op zijn bronnen in het land.

Hij anticipeert op een grote verhuizing aanstaande van miners vanuit China naar elders in de wereld. Dat geeft op de korte termijn onzekerheid, met een daling van de koers tot gevolg.

Ook bitcoin denker Nic Carter analyseerde de ontstane situatie in de markt.

Op de lange termijn is het misschien gezond voor het protocol dat de rekenkracht niet primair uit China komt. Het land is nog steeds goed voor minstens 50% van de zogenaamde hashrate voor het versturen van transacties én het beveiligen van het netwerk.

Eerder afgelopen week herhaalde drie belangrijke bancaire brancheorganisaties in het land een eerder verbod van 2017: de handel in bitcoin is in het land verboden, terwijl het bezit en het verkopen ervan wel gedoogd is. De onderstaande maandgrafiek brengt het verval van de koers in beeld.

De Week in Bitcoin: Elon en China laten BTC bloeden tot $30.000
bron: Cryptocompare.com

Beide berichten, waar of niet zorgen voor angst en onzekerheid in de markt waardoor het aanbod van bitcoin groter is dan de vraag en de prijs duikelt.

  • Op woensdag 14 april staat het laatste genoteerde prijsrecord: $64.895
  • Op zaterdag 15 mei staat de prijs van bitcoin nog op ~$50.000 en lijkt er weinig aan de hand
  • Maar op zondag 16 mei begint Elon Musk te trollen op Twitter en zakt de koers naar ~$44.000
  • Dat krijgt de dagen erna een staartje op Twitter, waarop China zijn verbod uit 2017 herhaalt
  • Het heeft tot gevolg dat op woensdag 19 mei naar $30.066 keldert
  • Op moment van schrijven ligt de koers nog in de touwen met een prijsniveau onder $35.000
  • Relativering: op de jaargrafiek staat nog een plus van ~270%, maar voor nieuwe instappers is de afgelopen week zeer pijnlijk

Zaterdag 22 mei was Bitcoin Pizza Dag! De transactie van $360 miljoen

22 mei staat bekend als Bitcoin Pizza Day. Dit jaar markeert het de 11e verjaardag waarop Laszlo Hanyecz twee pizza's betaalde. Schik niet: hij legde 10.000 BTC neer voor twee pizza's van Papa John's Pizza.

Met de huidige marktprijs zijn deze pizza's meer dan $350 miljoen waard. Maar ook negen maanden na de aankoop van de internetprogrammeur bleek het al een bijzondere aankoop te zijn. Destijds ging de prijs van één bitcoin namelijk door de één Amerikaanse dollar heen, waardoor de pizza's toen al $10.000 vertegenwoordigden.

  • De 10.000 BTC was op het moment van aankoop slechts $41 waard;
  • Laszlo Hanyecz moest vier dagen wachten voordat hij zijn pizza's kreeg. Zijn officiële bericht dateert van 18 mei;
  • In 2018 werd Hanyecz de eerste persoon die een pizza kocht via het Lightning Network. Destijds betaalde hij slechts 0,00649 BTC.

Leuk nieuwtje is dat Domino's een deel van het salaris van haar personeel in bitcoin gaat betalen. Iedereen kan zelf kiezen of ze van deze optie gebruiken willen maken.

Bitonic in het gelijk gesteld door de Nederlandsche Bank: wallet-eisen van tafel

De Nederlandse Bitcoin broker Bitonic krijgt gelijk van De Nederlandsche Bank ( DNB). Het bedrijf gaat zo snel mogelijk het walletverificatie-proces van hun platform verwijderen. Dat meldt Bitonic in een blogpost.

De walletverificatie-eisen betekenen in de praktijk dat klanten van bitcoin beurzen en brokers in Nederland elk bitcoinadres die zij willen gebruiken moeten laten verifiëren. Na een eerdere uitspraak van de rechter wordt het nu makkelijker om bitcoin te kopen.

Meer informatie is ook op de website van de DNB zelf te vinden over de wallet-eisen die zij in eerste instantie stelden, maar niet rechtmatig blijken te zijn.

Podcast van de Week: Ross Stevens (NYDIG) over de schoonheid van bitcoin

Ross Stevens is CEO van NYDIG, een investeringscollectief uit Wall Street dat namen als Morgan Stanley en een groeiend aantal verzekeraars in de konijnenhol meeneemt. Een begenadigd spreker over bitcoin als protocol, netwerk en veelbelovende geldtechnologie.

Verfrissend tussen al het prijsgeweld door!

Tweet van de Week: waarom bitcoin energiezuiniger is dan de dollar (en de euro)

Dan Held, werkzaam bij de Kraken exchange en bitcoiner van het eerste uur, legt het nog een keer uit waarom de (groene) stroom die het bitcoin netwerk consumeert waardevoller is dan stroom die het bankenstelsel consumeert.

Buiten het feit dat iedere werkende burger zijn energie steekt in arbeid die geraakt wordt door zichtbare belasting en onzichtbare belasting: inflatie. Kortom, de energie die bitcoin vraagt is waardevoller voor de burger dan de energie die het fiat geldstelsel van dezelfde burger vraagt.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop.

We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Bitcoin uitgelegd: gratis livestream over Bitcoin als geld en betaalmiddel

Misschien ga je al lang mee in de wereld van Bitcoin, of misschien kom je pas net kijken. Ben je een beginner en weet je niet echt waar je moet beginnen? Onze redacteur Arnold Hubach kan jou helpen.

Komende woensdag 26 mei 2021 19u30 kun je gratis in een livestream een samenhangend verhaal volgen: alles wat je moet weten over Bitcoin. Arnold is al vijf jaar actief in de Bitcoin-markt en weet precies welke nuances belangrijk zijn om te snappen.

Schrijf je gratis en vrijblijvend in!

Bitcoin nieuws, een nieuwe Android app

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
ChinaTeslaweekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...