Bitcoin mining moeilijkheidsgraad stijgt met 4,7%

De moeilijkheidgraad van het Bitcoin mining protocol is weer aangepast, met 4,71% om precies te zijn.

Dat betekent dat het vinden van het volgende block op de blockchain weer een stukje lastiger is geworden in vergelijking met twee weken geleden. Toen nam de difficulty rate ook met ruim drie procent toe.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin moeilijkheidsgraad stijgt met 4,71%

Het is een ingebakken zekerheid in het bitcoin protocol, volgens sommigen dé innovatie van bedenker Satoshi Nakamoto.

De tweewekelijkse aanpassing (om de 2016 blokken) van de difficulty rate. Sinds blok 703584 geldt de nieuwe moeilijkheidsgraad.

De moeilijkheid zorgt ervoor dat elke ~10 minuten een nieuw block wordt gevonden met daarin 6,25 BTC.

Omdat recent weer de rekenkracht van het netwerk is gestegen, moet de moeilijkheidsgraad ook stijgen om in evenwicht te blijven.

Na deze aanpassing is dat weer meer in evenwicht en komt de bloktijd weer richting de 10 minuten.

Herstel van het netwerk

Het is de zesde opeenvolgende stijging van deze metric sinds 3 juli. Een gezond teken van het netwerk sinds de uitvlucht van miners uit China, lange tijd het episch centrum van het minen van het digitale goud.

De rekenkracht is echter nu meer gedistribueerd naar andere landen waaronder Noord-Amerika (Canada, VS) en Kazachstan.

Uit recente cijfers van Glassnode blijkt dat miners nu gezamenlijk 40 miljoen dollar verdienen gemiddeld per dag.

De inkomsten zijn sinds de halvening van mei 2020 toegenomen in dollartermen. Dat is te verklaren door een hogere bitcoin prijs in dollars.

Miners laten momenteel gedrag zien dat ze hun munten vooral vasthouden.

Een van de bedrijven die zegt alle bitcoin voorlopig te hodlen, is het Canadese HUT, mede opgericht door de Nederlander Marc van der Chijs.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...