Amerikaanse autoriteiten kraken de anonimiteit van bitcoin volgens Wall Street Journal

De Wall Street Journal claimt in een nieuw artikel dat de Amerikaanse autoriteiten de “anonimiteit van Bitcoin” kraakten. Het grappige is dat Bitcoin nooit een volledig anoniem, maar een pseudoniem protocol was. In principe is de volledige database van transacties openbaar en is het in theorie mogelijk om transacties van bepaalde entiteiten aan een identiteit te koppelen, zodra zij interacties met “de buitenwereld” aangaan.

Wat is er aan de hand?

De Wall Street Journal baseert zich voor zijn claims op het feit dat de Amerikaanse autoriteiten erin slaagden om een fraudezaak ter waarde van 3,4 miljard dollar aan de identiteit van James Zhong te koppelen.

Dat betekent natuurlijk niet per definitie dat de autoriteiten erin geslaagd zijn om de “anonimiteit van Bitcoin” te kraken. Waarschijnlijk gaat het dan ook om een verkeerde woordkeuze van de Wall Street Journal.

Bitcoin is per definitie een pseudoniem protocol en biedt geen volledige privacy. Iedere bitcoin is volledig traceerbaar en als de autoriteiten alles op alles zetten, dan is het zeker mogelijk om bepaalde entiteiten op de blockchain aan een persoonlijke identiteit te koppelen.

Zhong slaagde er op 22-jarige leeftijd in om een gat te vinden in de computercode van de darkweb-marktplaats Silk Road. Over een periode van acht jaar verstuurde hij de buit naar verschillende adressen om zijn sporen uit te wissen, maar dat bleek tevergeefs.

Bitcoin is niet voor criminelen

Dit bewijst eens te meer dat bitcoin allesbehalve een valuta is die geschikt is voor criminelen om met flinke hoeveelheden kapitaal te ontsnappen. Uiteindelijk moeten de bitcoin omgezet worden naar fiatgeld en dan vallen de meeste mensen door de mand.

Je kunt een heel eind komen met bitcoin mixers, maar daar is ook de Amerikaanse overheid van op de hoogte. De transparantie van bitcoin maakt het uiteindelijk extreem lastig om fondsen echt te verhullen en je sporen compleet uit te wissen.

Wat dat betreft ben je nog altijd beter af in het traditionele financiële systeem, waarin ondanks de gecentraliseerde controle op dagelijkse basis veel grotere bedragen verdwijnen. Dat komt met name door de ondoorzichtige en onoverzichtelijke opzet van het traditionele financiële systeem.

De claim van de Wall Street Journal dat de “anonimiteit van Bitcoin” gekraakt is door de Amerikaanse autoriteiten slaat dan ook helemaal nergens op. Het laat vooral zien dat de traditionele media nog steeds niet helemaal heeft begrepen hoe Bitcoin werkt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....