Amerikaanse banenmarkt zwakker: ‘Meeste indicatoren wijzen op recessie’

De Amerikaanse centrale bank heeft al ruim een jaar de grootste moeite om de inflatie omlaag te drukken en de sterke arbeidsmarkt in de Verenigde Staten lijkt daar ook een rol in te spelen. Als gevolg van de historisch lage werkloosheid en de relatief hoge lonen blijft de opwaartse druk op de inflatie groot. Nu komt er langzaamaan data naar buiten die ons leert dat de arbeidsmarkt ook begint te verzwakken als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve.

Recessie op komst?

Als je het aan Callum Thomas, een bekende macro-econoom op Twitter, vraagt is een recessie nog altijd een kwestie van tijd. "Onthoud dat de arbeidsmarkt een economische indicator is waar altijd enige mate van vertraging inzit en dat de meeste leidende indicatoren op dit moment nog wijzen op een recessie", aldus Thomas op Twitter.

Voor zijn uitspraak verwijst Thomas naar een draadje van Guy Berger, die als econoom werkt voor LinkedIn en data van het platform deelt. "Februari was jammer genoeg een maand van slecht nieuws: De US Linkedin Hiring Rate (USLHR) daalde van maand op maand met 6,5 procent, wat de grootste maandelijkse daling sinds 2020 markeert. Vanaf april 2022 gemeten is de USLHR met 30,8 procent gedaald", aldus Berger.

US LinkedIn Hiring Rate. Bron: Guy Berger op Twitter
US LinkedIn Hiring Rate. Bron: Guy Berger op Twitter

Hoewel Berger aangeeft dat de data voor februari wellicht wat overdreven is, zegt hij dat het vertrouwen van de leden van LinkedIn in het vinden en behouden van een baan op het laagste niveau sinds 2021 staat. De Amerikaanse banenmarkt begint wat dat betreft dus echt te piepen en te kraken als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Dit betekent voor bitcoin dat de Federal Reserve langzaam slaagt in hun missie om de economie te verzwakken en zo de inflatie omlaag te drukken. Wat dat betreft kan het zomaar zijn dat we richting het einde van deze cyclus van renteverhogingen bewegen. Het enige grote gevaar is dat de economie nu wellicht richting een recessie rolt.

Als dat niet gebeurt en de economie standhoudt, dan is er een kans dat bitcoin vanaf hier rustig kan verder bouwen aan een eventuele volgende bullrun. Voor maart 2024 staat er weer een volgende bitcoin halving op de planning, waardoor dat best een interessant jaar kan worden voor bitcoin.

Het enige wat echt roet in het eten kan gooien is een recessie, die er volgens Thomas dus wel aan zit te komen als je naar de leidende indicatoren kijkt. Een recessie betekent in de meeste gevallen dat risico-assets een behoorlijke tik krijgen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....