Amerikaanse dollar toont zwakte, maar bitcoin kan niet profiteren

Bitcoin dollar

Het jaar 2022 staat grotendeels in het teken van de Amerikaanse dollar, die iedere andere fiatmunt en zelfs alle risico-assets zijn hielen laat zien. Nu lijkt er langzaam maar zeker een einde te komen aan die trend, althans daar zetten sommige handelaren nu op in.

Het einde van een trend?

Langzaam maar zeker krijgt de Federal Reserve de inflatie onder controle en dat betekent dat ze de teugels wat laten vieren. Op 14 december komt de Amerikaanse centrale bank weer bijeen voor een nieuw rentebesluit en de verwachting is dat we een verhoging van 0,50 procent voor de kiezen krijgen. Dat is een kleine tempoverlaging ten opzichte van de 0,75 procent die we bij de voorgaande vergaderingen zagen.

Het lijkt erop dat de markt eindelijk weer wat optimisme voelt en dat de lange berenmarkt mogelijk op zijn einde loopt. In minder dan twee maanden tijd wist de S&P 500, de belangrijkste index van Wall Street, 16 procent te winnen. Daarmee handelt de index weer boven zijn 200-daagse gemiddelde.

De Amerikaanse dollar verloor juist terrein op andere fiatmunten. Bijvoorbeeld een dikke 11 procent ten opzichte van de Japanse yen. Dat geeft sommige analisten het idee dat de rally van de dollar nu eindelijk voorbij is. We moeten echter niet vergeten dat de Federal Reserve op 14 december gewoon weer met een renteverhoging komt.

Wat dat betreft is er nog geen sprake van een echte koerswijziging en waarschijnlijk moet het volledige effect van de renteverhogingen zich nog laten voelen. Dat effect kan resulteren in een recessie, waarmee een nieuwe run op Amerikaanse dollars kan ontstaan. Wat dat betreft lijkt het te vroeg om de dollar volledig uit te vlakken.

Bitcoin doet niet mee

Waar de aandelenbeurzen het de afgelopen twee maanden fantastisch deden, doet bitcoin niet mee aan het feestje. Vanaf de voorlopige bodem van 15.650 dollar is bitcoin weer wat gestegen, maar de afgelopen twee maanden zijn vooralsnog rood voor bitcoin.

Dat heeft uiteraard alles te maken met het FTX-schandaal. Het is nog maar de vraag waar bitcoin had gestaan als FTX niet was omgevallen. Waarschijnlijk een stuk hoger en wellicht zelfs richting de 25.000 dollar.

Nu stapelt het slechte nieuws zich op voor bitcoin en ondanks dat blijft het rond deze koersen redelijk stabiel en weet het zelfs voorzichtig terrein te winnen.

Ten opzichte van het 200-daagse gemiddelde doet bitcoin het echter nog steeds niet goed. Daar hangt de koers momenteel met 22 procent onder. Al is dat op zich geen slecht teken, want over het algemeen bewegen financiële assets op termijn altijd weer naar dat soort gemiddelden.

Lees meer over:
bitcoin koersBitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....