Miljardair Chamath Palihapitiya waarschuwt Amerika voor een enorme schuldenmuur in de opkomende kredietcrisis

754 totale weergaven
|

De Amerikaanse miljardair en durfinvesteerder Chamath Palihapitiya kraakt harde noten over zijn thuisland. Volgens hem gaat de dreigende kredietcrisis een gat van biljoenen dollars slaan in de zakken van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Vorige maand waarschuwde Palihapitiya dat veel van Amerika's grootste bedrijven tegen een enorme schuldenmuur aanlopen en de rekeningen moeten in januari 2024 zijn afgelost.

In een nieuwe aflevering van de All-In Podcast zegt de durfkapitalist dat de snelle stijging van de rente in het afgelopen jaar veel druk legt op bedrijven die tijdens de hoogtijdagen van de pandemie zwaar hebben geleend toen de rente bijna 0% was.

Volgens Palihapitiya zullen waarschijnlijk veel overbelaste bedrijven in de vastgoed- en private-equitysector gered moeten worden, omdat de enorme hoeveelheid schulden hen in een precaire situatie kan brengen.

"Er dreigt een kredietcrisis in de Verenigde Staten... De schuldenmuur die Corporate America tegemoet gaat, is behoorlijk significant... Veel van deze bedrijven gaan een hachelijke situatie tegemoet, want als de rente niet aanzienlijk daalt in de komende 18 tot 24 maanden, zullen deze mensen rentetarieven moeten betalen die ze niet kunnen dragen.

En waarschijnlijk zullen ze nog steeds een schending van een convenant van een deel van de schuld veroorzaken. Een belangrijk punt hier is dat er zeer strenge richtlijnen en convenanten zijn, waar schulduitgevers zich aan moeten houden."

Hij legt verder uit: "Een daarvan is hoeveel schuld ik kan hebben als percentage en/of als veelvoud van mijn EBITDA (winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie). Dat is dus een manier waarop obligatiehouders het risico beheersen dat je niet te veel leent".

Volgens hem kom je als bedrijf in de problemen als je te maken krijgt met een winstdaling en/of stijgende rente, je een van deze twee dingen kunt laten misgaan en plotseling heb je een schuld van zeven of acht keer je EBITDA, en dan verkeer je in een zeer, zeer slechte toestand...

Ik denk dat er een hele portefeuille van overbelaste bedrijven is in de vastgoedsector en er is een hele portefeuille van overbelaste bedrijven in de private-equitysector. Die mensen zullen opnieuw gekapitaliseerd moeten worden en dat zal waarschijnlijk duizenden miljarden dollars aan vermogensaantasting kosten, maar ik denk dat dit relatief gedaan kan worden zonder dat het de economie als geheel schaadt."

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...