Amerikanen nemen 12x zoveel geld op bij banken als tijdens crisis 2008

Sinds de Federal Reserve begon met het verhogen van de rente in maart 2022, is er voor een recordbedrag van 862 miljard dollar opgenomen bij de banken. Het vorige record? Dat stond op ongeveer 70 miljard dollar en werd opgenomen bij de banken tijdens de financiële crisis van 2008.

Amerikanen nemen 12x zoveel geld op bij banken als tijdens crisis 2008
Opnames Amerikaanse banken. Bron: Apollo

Dat betekent dat er ongeveer 12 keer zoveel geld is verdwenen bij de banken in de afgelopen anderhalf jaar, als in het crisisjaar 2008.

Waar gaat al dat geld heen?

Veel van dat gigantische kapitaal van 896 miljard dollar is natuurlijk richting geldmarktfondsen gestuurd. Dat zijn fondsen waarmee mensen in Amerikaanse staatsobligaties kunnen investeren. Via die fondsen krijgen ze een rente die veel hoger ligt dan de rente die ze krijgen bij de banken EN is hun geld veiliger dan bij de banken.

De instabiliteit van de bankensector (als gevolg van de renteverhogingen) en de lage rentes op bij banken aangehouden tegoeden (die laag zijn als gevolg van de renteverhogingen), zorgen er natuurlijk voor dat mensen op zoek gaan naar alternatieven.

In de bovenstaande grafiek van The Kobeissi Letter is te zien hoe extreem de huidige kapitaalvlucht richting geldmarktfondsen is ten opzichte van bijvoorbeeld 2015, 2004, 1999 en 1994. Wat dat betreft lijkt de Amerikaanse bankensector echt een probleem te hebben.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Veel mensen zagen bitcoin uiteraard als een alternatief voor de banken tijdens de bankencrisis, maar nu blijkt dat het meeste kapitaal toch richting meer traditionele assets stroomde; namelijk de Amerikaanse staatsobligaties.

Die betalen immers een bijna gegarandeerd rendement uit. Wat in ieder geval duidelijk is op dit moment is dat de hogere rentes de wereld aan het veranderen zijn.

Bitcoin heeft er voorlopig ook nog wel onder te lijden, zo lijken we nu aan de koers te kunnen zien. De bulls hebben nog altijd moeite om het positieve momentum weer te herpakken.

Wat dat betreft is het te hopen dat de halving van april 2024 en de potentiële Spot Bitcoin ETF weer wat mooie dingen kunnen brengen voor de bitcoin koers.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....