Analist: grootste korting ooit voor bitcoin
Bitcoin kan zich gaan gedragen als Amerikaanse staatsobligaties en goud. Dat concluderen analisten van Bloomberg Intelligence in een nieuw Crypto Outlook rapport. Nu is er nog een vrij hoge correlatie (>50%) met aandelen.
De analisten zijn de bekende grondstoffenexpert Mike McGlone en senior marktanalist Jamie Coutts, die de bitcoinmarkt vergelijken met de markten van goud, obligaties en olie. Volgens hen hebben macro-economische invloeden, zoals het monetaire beleid van de Federal Reserve, vergelijkbare effecten op deze assets.
'Een krappere markt en een krimpende economie kunnen de bitcoinmarkt doen kantelen naar een markt wat meer lijkt op Amerikaanse staatsobligaties dan op aandelen.'
Assets die op papier minder zijn gecorreleerd aan de reële economie kunnen profiteren naarmate de inflatie afneemt en de geldprinter van de centrale banken weer gaan ronken.
Amerikaanse staatsobligaties worden ook wel T-bills genoemd, langlopende staatsobligaties uitgegeven door het Amerikaanse ministerie van Financiën. Ze hebben een vast rendement en de looptijden variëren van 20 tot 30 jaar. In het rapport staat verder dat cryptovaluta de grootste korting ooit bereikten in vergelijking met het voortschrijdend gemiddelde over 100 weken in juli.
'Het is abnormaal dat bitcoin ver onder het voortschrijdend gemiddelde van 200 weken blijft.'
Bitcoin handelt op moment van schrijven onder de $23.000, nadat het juist het voortschrijdend gemiddelde van 200 weken heeft heroverd. In augustus lag de prijs 70% onder het voormalige record van november 2021. De analisten zien de $20.000-zone als een belangrijk supportlevel, vergelijkbaar met het niveau van $5.000 tijdens de aflopende bearmarkt vanaf medio 2018.
Ze voegden eraan toe dat bitcoin nog steeds de best presterende asset ooit is. 'We
denken dat er meer van hetzelfde in het verschiet ligt, vooral zodra bitcoin de functie van wereldwijde hedge krijgt, waarna de rendement vergelijkbaar worden met goud of obligaties'. Dus minder pieken en dalen in de toekomst, met een voorspelbaar rendement, zo stellen de onderzoekers.