“Ethereum (ETH) futures voldoen aan eisen Amerikaanse toezichthouder CFTC”
De Amerikaanse toezichthouder de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) staat welwillend tegenover een ethereum (ETH) futuresmarkt. Dat vertelde een anonieme hooggeplaatste insider tegen nieuwssite Coindesk.
Als er een geschikt voorstel wordt ingediend zou de CFTC het zomaar kunnen goedkeuren, aldus de bron. Via ethereum futures zouden institutionele investeerders de markt voor 's werelds op één na grootste cryptovaluta voor het eerst kunnen betreden.
Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !Lees ook: Gerucht: "Bitcoin (BTC) handel Fidelity start binnen enkele weken"
CFTC welwillend tegenover ethereum (ETH) futures
Gewoonlijk doet de CFTC dergelijke uitspraken alleen als reactie op een ingediend voorstel, en daarom gaf de bron aan liever anoniem te blijven.
Mocht er echter een voorstel voor een ethereum futuresmarkt worden ingediend, dan heeft de CFTC daar geen problemen mee, stelt de bron. Zolang het voorstel voldoet aan de eisen van de CFTC, is er een goede kans zij het goedkeuren.
"A derivatives exchange comes to us and says ‘we want to launch this particular product.’ … If they came to us with a particular derivative that met our requirements, I think that there’s a good chance that it would be [allowed to be] self-certified by us." - Anonieme bron CFTC, Coindesk
Future: optie met verplichting tot kopen of verkopen
Daarmee lijkt de deur voor ethereum wagenwijd open te staan om in navolging van bitcoin een eigen futuresmarkt te krijgen.
Op een futuresmarkt handelt men in contracten om op een toekomstige datum te kopen of verkopen voor een specifieke prijs. Een soort optie, maar dan met een verplichting tot kopen of verkopen. Het is een manier om te speculeren op de toekomstige prijs.
Institutionele investeerders gebruiken deze markten onder andere voor winstmaximalisatie en als instrument voor risicobeheer.
Bijkomend is dat in het geval van 'cash settled' futurescontracten de afrekening plaatsvindt in regulier geld in plaats van de onderliggende activa.
In zo’n geval hoeven investeerders zich zelf niet te bemoeien met het beheer van de cryptovaluta. De gevaren omtrent het beheer van cryptovaluta worden gezien als één van de grotere obstakels voor de adoptie door de beleggers van Wall Street.
Ethereum regulering
Een ander obstakel is dat institutionele investeerders uitsluitend op gereguleerde beurzen handelen. Aangezien regulering voor cryptovaluta grotendeels nog ontbreekt is er via deze beurzen amper mogelijkheid om de crypto-markt te betreden.
Goedkeuring van een ethereum futuresmarkt door de CFTC betekent dan ook dat ethereum tot op zekere hoogte gereguleerd zal zijn. En dus toegestaan op gereguleerde beurzen.
Op die manier zouden institutionele investeerders voor het eerst de markt voor ether kunnen betreden. Ook zal de officiële erkenning het algemeen vertrouwen in ethereum kunnen sterken en de weg vrijbanen voor verdere adoptie.
"I think we can get comfortable with an ether derivative being under our jurisdiction," - Anonieme bron CFTC, Coindesk
Het is niet voor het eerst dat de CTFC zich positief uitlaat over cryptovaluta. De voorzitter van de CFTC J. Christopher Giancarlo sprak vorig jaar nog zeer lovend over cryptovaluta tijdens een hoorzitting. Het leverde hem de bijnaam ‘Cryptodad’ op.
Bitcoin futures
De uitlatingen komen zo’n 18 maanden nadat de eerste bitcoin (BTC) futurescontracten werden goedgekeurd. Destijds lanceerden zowel de Chicago Board Options Exchange (CBOE) en de Chicago Mercantile Exchange (CME) futuresmarkten voor 's werelds grootste cryptovaluta.
De CBOE is inmiddels alweer gestopt met de handel in bitcoin futures, maar dat heeft misschien ook te maken met het succes van concurrent CME.
De futuresmarkten voor bitcoin zijn veelbesproken omdat ze openden toen de prijs op zijn hoogste punt ooit stond. Sindsdien is de prijs van bitcoin alleen maar bergafwaarts gegaan.
Volgens sommigen komt dat mede omdat er in de bitcoin futuresmarkten wordt afgerekend in regulier geld en niet in daadwerkelijke bitcoins. Critici stellen dat marktparticipanten tegen de prijs van bitcoin kunnen wedden zonder daadwerkelijke bitcoins aan te kopen.
'Fysieke' bitcoin futures
Men kijkt daarom al een lange tijd uit naar ‘physically settled’ bitcoin futuresmarkten. Daarbij vindt de afhandeling plaats met daadwerkelijke bitcoins. Omdat de handel in ‘fysieke bitcoins’ gebeurt moeten er dus eerst bitcoins worden aangeschaft om ze voor een toekomstige prijs te koop aan te bieden.
Anders dan bij cash settled futurescontracten ontstaat er bij physically settled futurescontracten dus wel extra vraag op de markt. Dat heeft gunstige implicaties voor de prijs.
Meerdere partijen zijn op dit moment in de race om als eerste ‘fysieke’ bitcoin futurescontracten aan te bieden.
Bakkt, een zusterorganisatie van de New York Stock Exchange (NYSE) is al maanden met de CFTC in overleg en kondigde onlangs aan dat ze binnenkort mogelijk lanceren. Ook ErisX van de NASDAQ en vermogensreus Fidelity wacht eveneens op goedkeuring van de CFTC.