Anti-witwaswaakhond: $590 miljoen aan verdachte meldingen in 2021

De Amerikaanse anti-witwaswaakhond ziet een forse toename in ransomware aanvallen bij financiële transacties.

Meldingen van ransonware neemt sterk toe

De vraag is: is er daadwerkelijk sprake van een toename of is de opsporing en rapportage beter geregeld?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat blijkt uit een rapport van het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Over de eerste helft van 2021 heeft de instantie 590 miljoen dollar aan meldingen geïdentificeerd waar gijzelingssoftware aan de pas kwam.

Over heel 2020 waren dit nog 416 miljoen dollar aan verdachte meldingen.

In Amerika zijn, net zoals in Europa, banken en andere financiële instellingen verplicht om verdachte transacties bij de overheid te melden. Maar een classificatie ‘verdacht’ betekent nog niet perse dat er witgewassen wordt of een terroristische groep gefinancierd wordt.

Het gaat om 635 verdachte transacties samen goed voor een bedrag van 590 miljoen dollar. FinCen heeft niet gerapporteerd welk percentage cryptocurrency’s zijn gebruikt.

Anti-witwaswaakhond: $590 miljoen aan verdachte meldingen in 2021

We zien in de bovenstaande grafiek dat het aantal meldingen het aantal van 2021 al heeft overschreden, maar het aantal ransomware uitbetalingen nog niet. Een verklaring is dat het gemakkelijker is om een melding te maken, waardoor het hoger uitvalt.

Mixen

Een van de trends die FinCen ziet is een toename in het gebruik van anonieme cryptovaluta zoals Monero, het gebruik van mixers en peer-to-peerbeurzen.

Het bestrijden van ransomware staat hoog op de agenda van de Biden-regering.

Wil je
op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en
download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...