Aparte boekhouding voor bitcoin? Met Zaprite kun je nu sats-facturen maken

Ben je ondernemer en wil je graag bitcoin accepteren als betaalmiddel? Dan kan dat soms nog wat onhandig zijn met de boekhouding. Recent is er een beta gestart van een facturatiesysteem, waarmee je zelfs Lightning-invoices kunt maken.

Zaprite

Het project heet Zaprite en het werkt met Bitcoin, Lightning, Liquid en Tether. Om het platform te gebruiken hoe je niet jouw identiteit af te geven, want het werkt zonder KYC. Ook zijn er geen kosten aan verbonden. Let wel op: het gaat momenteel nog wel om een beta-versie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je kunt Zaprite zien als een webapp die de boekhouding van cryptobetalingen voor jou regelt. Je kunt aparte 'contacten' aanmaken, metadata voor betalingen invoeren (zoals de referentievaluta, btw, factuurnummer) en ook kun je kiezen hoe je betaald wilt worden.

Momenteel zijn on-chain bitcoin, Lightning (door een connectie met je eigen node) en Liquid de enige methoden, maar aan de user-interface te zien komen daar nog tal van opties bij. Zo lijkt het plan dat je ook OpenNode, Strike of bijvoorbeeld je BTCPay Server eraan kunt koppelen.

Aparte boekhouding voor bitcoin? Met Zaprite kun je nu sats-facturen maken

Daarmee heeft de applicatie een bitcoin-only benadering. Je kunt vervolgens de aangemaakte facturen via de mail naar iemand toesturen of het pdf-bestand downloaden. Ook kun je projectmapjes of takenlijstjes maken en deze koppelen aan de facturatie-tool.

Minimumloon in euro's

Officieel moet in Nederland het minimumloon giraal worden overgemaakt. Het resterende bedrag mag je theoretisch gezien gewoon in bitcoin ontvangen.

Bekend is dat werknemers bij BTC Direct deze optie al sinds 2018 kunnen gebruiken. Maar met Zaprite kun je nu ook zelf bitcoin ontvangen van klanten! Maar dan moet je ze eerst nog wel even orangepillen.

Je zou overigens niet de eerste zijn die overweegt om in bitcoin uitbetaalt te krijgen. In de Verenigde Staten gebeurt het al in verschillende sectoren: van overheidsambtenaren tot topsporters.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws